Linkuri accesibilitate

Associated Press: „mulți moldoveni tineri, care nu l-ar fi votat pe Dodon, n-au mers la vot”


Revista presei internaționale după alegerile prezidențiale din R.Moldova

Câteva agenții de presă străine relatează pe larg despre alegerile din Republica Moldova, pe care agenția germană DPA le numește „istorice”.

DPA scrie că actuala conducere moldoveană se străduiește „să-și traseze cursul politic între o potențială aderare la UE și credința față de fostul stăpân din epoca sovietică, Moscova”.

Associated Press a scris că scorul bun obținut de socialistul Igor Dodon, căruia i-au lipsit mai puțin de două procente ca să câștige din primul tur, reflectă „nemulțumirea larg-răspândită față de conducerea pro-europeană aflată la putere din 2009”.

Associated Press mai scrie că participarea „relativ redusă” la vot, sub 49%, l-a ajutat mai mult pe Dodon. „Mulți moldoveni tineri, care nu l-ar fi votat pe Dodon, n-au mers la vot”, notează AP.

Agenția adaugă că Maia Sandu a avut un rezultat peste așteptări, dar anticipează că și dacă va câștiga turul al doilea nu va reuși să facă schimbări pozitive, pentru că „rezistența la reforme” este „adânc înrădăcinată” în Moldova.

Într-o relatare de la Chișinău, Agenția France Presse (AFP) notează că Igor Dodon și Maia Sandu „au prezentat două viziuni diametral opuse pentru viitorul Moldovei: unul a pledat pentru legături mai profunde și comerț amplificat cu Moscova, al doilea pentru o cale europeană”.

„Oficiali din UE au recunoscut că Europa și-a cam pierdut atractivitatea în Moldova măcinată de scandaluri, pentru că nu s-au dus la capăt nici un fel de reforme încununate de succes, iar retorica est-vest este adesea folosită ca să deturneze atenția de la probleme mai profunde”, scrie AFP.

Agenția Reuter scrie în finalul unei relatări de la Chișinău că „dacă Igor Dodon câștigă, el ar dori să convoace un referendum pentru ieșirea Moldovei din acordul politic și economic semnat cu UE în 2014, alăturând-o în schimb unei Uniuni Vamale Eurasiatice dominate de Moscova, dând înapoi ceasul legăturilor mai strânse cu occidentul”.

„Aceasta ar ajuta la consolidarea influenței rusești asupra statelor est-europene, inclusiv Moldova, Georgia, Bulgaria și Ucraina”, conchide Reuters.

Agenția de presă de stat rusă TASS citează doi șefi de comisii din Duma de Stat cu declarații favorabile mai degrabă candidatului care a primit cele mai multe voturi în primul tur, Igor Dodon.

Șeful comisiei de politică externă, Leonid Sluțchi, a spus că dacă Dodon va fi ales președinte, nu exclude posibilitatea ca Moldova să înceapă negocierile pentru „implicare în proiectele Uniunii Eurasiatice”. Sluțchi a mai spus, potrivit TASS, că Dodon este „un candidat prezidențial pro-moldovean, mai degrabă decât pro-rus”. „De asta se bucură (Dodon) de așa imensă popularitate în societate, care este sătulă de antagonismul artificial față de Federația Rusă”.

TASS mai relatează că șeful comisiei pentru relațiile cu CSI din Duma de Stat, Leonid Kalașnikov, a atras atenția că „occidentul” o va sprijini înaintea turului al doilea pe Maia Sandu, dar și-a exprimat speranța că „bunul simț” va învinge, odată cu Dodon.

Alegerile moldovene sunt menționate, mai în treacăt sau mai pe larg, în multe ziare și pe multe site-uri de știri europene, de la „Guardian” la „Times” sau „El Pais”.

Cotidianul spaniol scrie într-o relatare a corespondentei la Moscova, Pilar Bonet, că performanța bună a lui Dodon „confirmă sondajele de opinie care atătau că modele economice de inspirație rusă sunt mai atrăgătoare pentru electoratul moldovean decât integrarea euriopeană”.

Portalul „Daily Beast” publică un articol de blog semnat de Anna Nemțova, care îl numește pe Igor Dodon „mini-copia moldoveană a ego-ului lui Vladimir Putin”. Nemțova, care l-a intervievat pe Dodon la Chișinău înaintea alegerilor, îl citează pe candidatul socialist moldovean cu următoarea afirmație: „Singura diferență dintre mine și Putin este că eu încă nu sunt președinte, dar odată ce voi fi președinte, peste câteva zile, vă asigur că voi conduce Moldova exact cum conduce Putin Rusia”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG