Linkuri accesibilitate

OSCE: alegerile prezidențiale din Moldova au fost libere și corecte


Forțele politice trebuie să evite mesajele care cheamă la dezbinare în societate, iar presa trebuie să reflecte alegerile imparțial și echidistant.

În ciuda criticilor pe care le-a formulat la adresa atmosferei în care s-a desfășurat campania până acum, misiunea de observatori a OSCE și acelea ale altor organizații ce au monitorizat scrutinul au spus luni că el a respectat, în general, criteriile unor alegeri libere și corecte.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

Campania electorală a avut loc pe fundalul unor dificultăți economice fără precedent și al unei neîncrederi generale în instituțiile statului, a declarat lidera grupului de observatori internaționali, Arta Dade:

„Procesul a fost conturat de un abuz pronunțat asupra resurselor administrative, lipsa transparenței în finanțarea campaniei electorale, și reflectarea neechilibrată în mass-media. Am fost satisfăcuți să vedem o implicare atât de activă a femeilor în aceste alegeri. Alegătorilor li s-a oferit o alegere reală în cadrul unei campanii competitive. Cu toate acestea, în cazul în care nu vor fi soluționate aspectele negative, acestea vor submina în continuare încrederea alegătorului că vocile lor pot fi auzite.”

Observatorii au venit și cu recomandări pentru următorul scrutin. Forțele politice ar trebui să evite mesajele care cheamă la dezbinare în societate, iar mass-media e obligată să acționeze responsabil și să reflecte alegerile într-un mod imparțial și echidistant, au conchis experții OSCE.

Alegerile au fost monitorizate și de peste 240 de observatori de la misiunea internaţională a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), și alte organisme Occidentale. Aceleași organizații vor fi prezente și în turul doi de scrutin, pe 13 noiembrie.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost libere, deschise și competitive - aceasta e concluzia principală din raportul final al misiunii de monitorizare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Observatorii au trecut în agendă câteva încălcări semnalate și de misiunile locale. Persoanele cu dizabilități nu au fost capabile să voteze la o serie de birouri electorale din lipsă de utilaje speciale, iar sistemele CEC lucrau cu deficiențe, fapt care a împiedicat buna desfășurare a alegerilor, a declarat secretarul general al misiunii CSI Alexei Sergheev:

„Nu putem spune că această campanie electorală a fost curată, chiar dacă a avut loc în circumstanțe relativ calme. Conform datelor Ministerului de Interne, au fost înregistrate 72 de cazuri în care materiale electorale au fost afișate în locuri interzise. Însă remarcăm reacția rapidă a Comisiei Electorale Centrale la aceste încălcări.”

Tot luni, și observatorii locali mobilizați de asociația Promo-LEX și-au făcut publice ultimele concuzii, printre ele rezultatele preliminare ale numărătorii paralele, ce diferă de cele ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), însă nesemnificativ.

Ambii finaliști ai turului întâi - lidera PAS Maia Sandu și socialistul Igor Dodon - au înregistrat aproape cu un procent mai puțin în decât în calculele preliminare ale CEC, deci 37,71% și 47,44%, respectiv. Cifrele arată că nu există nici o suspiciune că rezultatele ar fi denaturate în favoarea vreunui candidat, au spus observatorii Promo-LEX.

XS
SM
MD
LG