Linkuri accesibilitate

Elmar Brok: „Îmi pare rău că dezbinarea partidelor pro-europene din ultimii ani lasă urme asupra viitorului țării”


Președintele comisiei de afaceri externe din Parlamentul European transmite un mesaj de unitate forțelor pro-europene din R.Moldova.

Elmar Brok crede că procentajele ar fi arătat altfel dacă decizia de desemnare a Maiei Sandu drept candidat unic al pro-europenilor s-ar fi luat mai devreme. UE va respecta însă orice rezultat al alegerilor, a adăugat eurparlamentarul german.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Alegerile au trecut și tot ce știm acum este că moldovenii vor mai vota o dată. O reacție?

Elmar Brok: „Îmi pare rău că dezbinarea partidelor pro-europene din ultimii ani lasă urme asupra viitorului țării. Iată, această dezbinare a servit candidatului pro-rus, care a reușit să convingă peste 48 % din electorat. A venit ziua în care toate forțele pro-europene, in ciuda tuturor animozităților din trecut, să se unească și să facă un efort unic, un efort comun pentru a o ajuta pe dna Maia Sandu să devină primul președinte declarat deschis pro-european ales de popor.”

Europa Liberă: Credeți că dacă s-ar fi unit mai devreme rezultatul ar fi fost altul? Sunteți dezamăgit de acest lucru?

Elmar Brok: „Este regretabil că sunt aproape zece ani de când forțele pro-europene se luptă între ele din motive personale, mai degrabă, decât politice. Iată de ce atât de târziu, prea târziu aș zice, pe ultima sută de metri s-au înțeles asupra doamnei Maia Sandu drept candidat unic al forțelor pro-europene. A avut timp prea puțin la dispoziție pentru campanie comună. Iată, greșelile trecutului au o influență asupra prezentului. Sper ca în turul al doilea efortul forțelor pro-europene să fie concentrat, să fie sustinut și coerent pentru ca Moldova să aibă un președinte care să o mențină pe drumul european”.

Europa Liberă: Care ar fi recomandarea Dvs. pentru partidele pro-europene înaintea turului 2 al alegerilor?

Elmar Brok: „Speranța mea este ca Maia Sandu, pe care o cunosc personal, să fie aleasă de cetățenii moldoveni ca președinte. Eu am încredere că doamna Sandu este în stare să țină țara unită. Știu că nu va fi ușor, si noi vom respecta, în cele din urmă, orice alegere va face poporul moldovean. Desigur, ne-am bucura dacă poporul o va alege pe Maia Sandu.”

XS
SM
MD
LG