Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Primul tur de scrutin ne-a arătat că politicienii nu sunt șefi peste alegător”


Despre clasa politică din Republica Moldova și turul doi al alegerilor prezidențiale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:30 0:00
Link direct

Europa Liberă: Igor Dodon e primul, dar nu e învingător. Maia Sandu se pare că a luat mai mult decât au sperat susţinătorii. Pentru cine dintre ei credeți că situația se complică în turul doi, pentru cine devine mai lesnicioasă?

Igor Boţan: „Depinde de mobilizarea echipelor acestor doi candidați. Dl Dodon a avut o campanie bună, oamenii din staff-ul lui au spus public că au stors totul ce se putea din resursele pe care le-au avut pentru mobilizarea electoratului. Pe de altă parte, dacă ne referim la dna Maia Sandu, știm că ea practic nu a avut resurse nici de-un fel, a făcut campanie cu aproximativ 20 de mii de dolari. Dacă comparăm cu cele câteva milioane de lei, aproape 10 milioane de lei, pe care le-a cheltuit dl Dodon, vedem diferența foarte, foarte mare.

Igor Boțan
Igor Boțan

Acum dna Sandu urmează să vadă dacă are resurse de mobilizare, dar cea mai mare resursă sunt absenteiștii. Ieri am observat un fenomen extraordinar: în prima jumătate a zilei participarea la vot era mai mare cu 7% decât de obicei, pentru ca în a doua jumătate a zilei să fie cu totul invers și spre sfârșitul zilei să constatăm că de data asta au participat la alegeri cu aproximativ 7% mai puțin decât în anul 2014 și în anul 2010. Și, concluzia practic unanimă a experților: tinerii nu au ieșit la vot. Deci, sunt resurse foarte importante pentru dna Sandu ca să încerce să echilibreze acest scor, diferența acum fiind de 10%, o diferenţă care nu e dramatică, dar e o diferență serioasă și merită să se facă un efort.

Există și alte aspecte. Dna Maia Sandu în calitatea sa de ministru s-a ocupat mai mult de educație și nu a făcut declarații politice, iar dl Dodon are aici un handicap foarte mare. Ca viitor eventual președinte va fi perceput ca un șef de stat care a antagonizat atât România, cât și Ucraina, ceea ce este foarte periculos pentru Republica Moldova. Şi cred că aici dl Dodon va fi bătut în sensul electoral. Nu se știe dacă asta va fi cardinal pentru scorul final, dar aici el are de dat explicații.

Mai mult decât atât, dl Dodon a promis federalizarea Republicii Moldova, proiect care nu poate fi realizat fără suportul partenerilor externi, iar partenerii externi vor întreba: ce vreți de la noi? Şi dacă va vrea garanții, dl Dodon va trebuie să explice cum poate cere garanții atunci când nu recunoaşte integritatea teritorială a vecinilor noştri. Şi multe alte aspecte, cum e Acordul de Asociere – este cel mai important acord pe care l-a semnat vreo dată Republica Moldova. Deci, dl Dodon va trebui să inițieze eventual două referendumuri: unul despre federalizarea Republicii Moldova, altul despre anularea Acordului de Asociere. Dl Dodon va trebui să răspundă la întrebarea: dacă peste capul Ucrainei putem să ne apropiem atât de mult de Federația Rusă încât să nu mai avem nevoie de cele 15-20 de procente de venituri bugetare pentru menținerea balanței bugetare, pentru proiecte ș.a.m.d..

Fără îndoială, dl Dodon este un politician abil și, probabil acum va fi cel mai interesant moment în aceste două săptămâni, să vedem cum răspunde la aceste întrebări, fiindcă promisiunile pe care le-a făcut, le-a făcut într-un moment când lupta pentru cucerirea electoratului Partidului Comuniștilor. Deci, atunci i-a prins bine această retorică, a reușit să tragă de partea sa electoratul Partidului Comuniștilor, dar acum aceste declarații și poziții ale domniei sale sunt un impediment major pentru câștigarea votului absolut în cel de-al doilea tur de scrutin.

Dar eu cred în acest moment că șansele sunt cam 50 la 50, depinde de mobilizare și de calitatea discursului și de faptul dacă cei doi candidați vor accepta să se dueleze și să convingă alegătorii cine din ei este mai potrivit pentru funcția de șef al statului.”

Liliana Barbăroșie
Liliana Barbăroșie

Europa Liberă: Eu una m-aș îndoi că dl Dodon în perioada asta o să se ocupe de răspunsul la întrebările pe care Dvs. le formulați. Eu cred că dl Dodon va încerca acum să se adreseze electoratului dlui Ciubașenso ca să-l voteze. Acum, dacă ne uităm exact la cifre care nu sunt definitive, dar se poate judeca după ele, cu voturile lui Ciubașenco situația dlui Dodon ar putea fi învingătoare în turul doi. Proeuropenii care nu au trecut în turul doi, împreună, nu fac zece la sută cât i-ar trebui Maiei Sandu ca să-l ajungă din urmă pe dl Dodon. Maia Sandu poate cumva să se adreseze electoratului lui Ciubașenco? Are nevoie de acest electorat...

Igor Boţan: „În primul rând, primul tur de scrutin ne-a arătat că politicienii nu sunt șefi peste alegători. Politicienii vin cu anumite declarații, se poziționează cu promisiuni, iar alegătorii iau în considerare aceste poziționări, promisiuni, dar iau în considerare și contextul în care se află țara, circumstanțele. Așa că adunarea aritmetică a voturilor dlui Ciubașenco cu voturile dl Dodon ș,i iată, facem bilanțul - este nepotrivit. Și, am văzut că dl Ciubașenco a spus foarte clar că dacă dl Dodon acceptă să semneze decretul nr.1, atunci el se adresează către alegători, dacă nu, alegătorii sunt liberi să decidă cum vor proceda. Și, nu e un fapt împlinit că toți alegătorii dlui Ciubașenco ar vota pentru dl Dodon, mai cu seamă că dl Dodon a fost cel care l-a etichetat foarte dur și pe dl Usatîi numindu-l cu cuvinte licențioase - asta pentru alegătorii emotivi e un semnal că ori o să voteze altfel, ori o să se abțină de la vot. Vreau să spun doar că nu trebuie să folosim această aritmetică. În plus, eu bănuiesc că electoratul unionist a fost foarte dezamăgit de candidații care i-au prezentat și probabil ei au fost cei care au fost absenteiști. De data aceasta probabil este foarte, foarte incitant pentru ei să participe la vot și să nu mai pună condiții, pentru că ei nu pot pune condiții cum a încercat să pună dl Ghimpu condiții (dacă îți asumi acest proiect, atunci…). Dna Maia Sandu, de exemplu, poate să le spună: stimați prieteni, concetățeni ai Republicii Moldova de orice orientare, de orice viziune. Dvs. vedeți că cei mai buni experți din România spun că această țară, soră, prietenă ș.a.m.d. niciodată nu a avut un proiect pentru Republica Moldova, abia acum sub auspiciile președinției se elaborează un proiect de țară în care va fi vizată și Republica Moldova. Poate merită să așteptăm la început ca să vedem care este acest proiect, decât să ne aventurăm cum s-au aventurat candidații unioniști spunând: facem un fond de 10 miliarde de dolari, de euro. De unde fonduri, din banii românești despre care nu ai discutat niciodată nimic? Sunt aspecte foarte interesante și aici cred că în această campanie, situația în care ne aflăm noi aceste două săptămâni ne vor arăta cât de inventivi sunt acești candidați, iar mesajul pentru alegători, pentru cetățeni trebuie să fie unul extrem de respectuos.

Politicienii nu sunt stăpânii alegătorilor. Când se înțeapă politicienii nu înseamnă că li se dau ghionturi alegătorilor. Nu, alegătorul este suveran în această țară, alegătorul trebuie respectat, fiecare vot contează. Dar ceea ce se întâmplă între politicieni este în mare măsură și o parte din show. Plus că am văzut că unii politicieni se comportă extrem de neonest, au televiziuni pe care le folosesc, folosesc tot felul de neadevăruri, ca să nu zic altfel și să nu fiu foarte dur cu cei care au făcut astfel de lucruri, și asta iarăși contează pentru alegător. Dacă un candidat își permite în campania electorală să-și atace oponentul nu în baza celor declarate, viziunilor ș.a.m.d., dar folosind tot felul de speculații și minciuni, eu cred că alegătorii noștri încetul cu încetul pot discerne dintre ce e bun și ce e mai puțin bun.”

Europa Liberă: Despre absenteismul tinerilor vreau să discutăm. Înțeleg că Dvs. împărtășiți ideea că aici ar fi o resursă de mobilizare. Totuși, am auzit un sociolog care zicea că nu uitați că acești tineri trăiesc într-o lume condusă de adulți (și înțelegem foarte exact ce a avut în vedere) și doi, sunt puternic afectați de migrație. Există tineri care ar mai putea să iasă la vot în turul doi plus la acei care au participat?

Igor Boţan: „Noi avem exemplu alegerilor prezidențiale din România, când în primul tur diferența a fost similară cu cea pe care o avem acum și în turul doi a câștigat cel care în primul tur era pe poziția a doua. Şi am văzut că și diaspora s-a mobilizat exemplar atunci. Deci, există exemple, dar nu trebuie să ne facem iluzii că aceste exemple pot fi extrapolate în mod mecanic. Pentru o victorie în alegeri se muncește. Deja noi am putea spune că dna Sandu și partidul dlui Năstase care a susținut-o, ei sunt o forță politică emergentă, ei prima dată participă în alegeri și din acest punct de vedere au un succes extraordinar. Și apoi, nu se știe ce e mai bine: să câștige aceste alegeri ori, dacă se întâmplă că le câștigă Dodon, să profite de acest lucru și să se concentreze pe victoria la alegerile parlamentare. Pentru că, așa cum spuneam, dl Dodon, cu toate capacitățile lui, a făcut declarații pentru a cuceri un segment electoral, cel al Partidului Comuniștilor, dar a făcut și declarații care a antagonizat vecinii noștri. Nu e foarte clar ce se va întâmpla cu politica externă în care șeful statului totuși are un cuvânt foarte important de spus. Nu e clar ce se va întâmpla cu politica de securitate în care, iarăși, vor fi probleme. Nu e clar cum ar lupta dl Dodon cu oligarhia, pentru că asta este și condiția dlui Ciubașenco care spune: dle, ori lupți cu oligarhia semnând decretul nr.1, ori nu mă bate la cap să te susțin în turul doi, este voia alegătorului să decidă singur fără implicarea mea. De aceea suntem într-o situație fără precedent, în sensul că este foarte interesantă că mobilizează cetățenii. Partea proastă este că polarizarea este foarte mare și această polarizare foarte mare practic a scos pentru totdeauna de pe scena politică câteva partide care nu cred că se mai reabilitează după acest scrutin.”

XS
SM
MD
LG