Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton, redeschiderea afacerii email-urilor, și FBI-ul


Directorul FBI-ului James Comey
Directorul FBI-ului James Comey

Democrații îl acuză pe șeful FBI că ar fi făcut publice noile informații, printr-o scrisoare adresată Congresului, cu o săptamînă înainte de alegeri

Poate fi surpriza din octombrie a alegerilor prezidentiale americane, un anunt al FBI-ului legat de emailurile lui Hillary Clinton? O relatare acorespondentului Europei Libere la Washington.

Cu 11 zile inainte de scrutinul prezidential american, directorul FBI, James Comey, a anuntat ca Biroul Federal de Investigatii a descoperit noi emailuri, care au legatura cu serverul personal folosit de Hillary Clinton, in perioada in care aceasta a fost secretar de stat.

Sa reamintim ca in urma cu citeva luni, FBI-ul a exonerat-o pe candidata democrata, stabilind ca nu exista ratiuni pentru ca aceasta sa fie inculpata in legatura cu folosirea unui server personal pentru informatii legate de activitatea sa la Departamentul de Stat. Problema care se punea atunci este daca informatie secreta a fost pusa in pericol si daca doamna Clinton s-a angajat in activitati de natura sa compromita securitatea nationala.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

In acel context, directorul Comey a spus ca nu exista ratiuni pentru continuarea urmarii in justitie, dar a caracterizat comportamentul fostului secretar de stat drept „neglijent”. De atunci incoace, Hillary Clinton a folosit in campanie des argumentul ca FBI-ul a decis sa nu o inculpe, de unde concluzia ca este nevinovata. Republicanii l-au acuzat in schimb pe Comey de partizanat politic, in ciuda faptului ca este republican, dar conduce o agentie intr-o admnistratie democrata.

Ce s-a intimplat acum este ca FBI-ul a descoperit noi emailuri, in timpul unei investigatii separate, care-l vizeaza pe fostul membru al Congresului, Anthony Weiner, care pina nu demult a fost casatorit cu consiliera lui Clinton, Huma Abedin. Democratii il acuza pe seful FBI ca ar fi facut publice noile informatii, printr-o scrisoare adresata Congresului, cu o saptamina inainte de alegeri, desi stia de-acum de citeva saptamini despre noile emailuri.

Intre timp, Ministerul Justitiei a obtinut o dispozitie judecatoareasca care-i permite sa cerceteze noile emailuri, pentru ca aceastea provin dintr-o investigatie separata. Dar ar putea lua luni de zile pentru a se stabili daca exista vreo conexiune cu Hillary Clinton, ori ce spun democratii este ca anuntul lui Comey poate influenta alegerile acum, aruncind o umbra de suspiciune nedovedita asupra candidatei.

Intr-o scrisoare publica, circa o suta de juristi il acuza pe Comey ca se amesteca in procesul politic, în ciuda unei practici curente in America, care interzice oficialitatilor sa o faca. Directorul FBI nu nu a oferit explicatii. Dar se poate argumenta ca această investigatie a devenit parte a procesului electoral odata cu precedenta conferinta de presa a lui James Comey, in care acesta i-a oferit lui Clinton oportunitatea de a se dezvinovatii. Or, daca acum au aparut noi elemente intr-o investigatie care nu este niciodata complet inchisa, e de presupus ca directorul FBI a crezut de cuviinta sa comunice Congresului aceasta intorsatura.

Donald Trump a profitat spunind ca exista riscul ca Hillary Clinton sa fie inculpata ca presedinte, ceea ce ar crea o criza constitutionala. Este o chestiune de etica si legalitate despre care se va mai discuta, mai ales daca decizia lui Comey va avea impact asupra rezultatelor alegerilor, ceea ce ce inca nu se stie.

XS
SM
MD
LG