Linkuri accesibilitate

La un pas de turul al doilea al alegerilor prezidențiale


Maia Sandu și Igor Dodon
Maia Sandu și Igor Dodon

După centralizarea rezultatelor din aproape toate secțiile de votare, Igor Dodon avea 48,31%, urmat de pro-europeana Maia Sandu, cu 38,37%.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că liderului socialiștilor Igor Dodon i-au lipsit mai puțin de două procente din voturi pentru a câștiga din turul întâi, duminică, primele alegeri prezidențiale directe din ultimele aproape două decenii.

După centralizarea rezultatelor din aproape toate secțiile de votare, Igor Dodon care se pronunță pentru relații mai bune cu Rusia avea 48,31%, fiind urmat de pro-europeana Maia Sandu, cu 38,37%.

Dacă aceste rezultate preliminare se confirmă, liderul Partidului Socialiștilor și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate se vor întâlni în turul doi de scrutin, pe 13 noiembrie. În primul tur, prezența la urne a fost sub așteptări de doar 48,95%.

La aflarea rezultatelor preliminare din primele secții de vot, liderul socialiștilor Igor Dodon mai nutrea speranțe că poate câștiga chiar din primul tur.

Dodon a declarat jurnaliștilor că rămâne oricum cel mai popular politician. „Aceste alegeri au demonstrat foarte clar că liderul opoziției socialiste se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor Republicii Moldova. Și o remarcă importantă pentru toți: există șanse reale să învingem din turul întâi. Suntem la limită, de aceea, stimați colegi din teritoriu care la sigur priviți această conferință de presă: faceți-vă munca până la capăt pentru că victoria poate fi și eu am încă încredere că va fi din turul întâi”, a spus Igor Dodon.

El nu a făcut alte declarații după împrospătarea rezultatelor, care sugerează că va avea loc turul doi de scrutin.

După anunțarea primelor rezultate, Maia Sandu s-a declarat, la rândul ei, încrezătoare că o să ajungă în turul doi. „Eu cred că noi astăzi ne putem mândri cu o primă victorie, am făcut un prim pas către o viață demnă pe care merităm cu toții să o trăim aici, în Republica Moldova. Am demonstrat că cu resurse mici putem să facem lucruri foarte mari. Cu asemenea oameni o să mergem mai departe și o să atingem obiectivele pe care ni le-am propus și anume ca oamenii onești, oamenii corecți, oamenii cinstiți să se simtă bine la ei acasă, în Republica Moldova. Vă mulțumesc și vă aștept în turul doi”, a spus Maia Sandu. Ea le-a mulțumit în special femeilor care au participat la vot în număr mai mare decât bărbații.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG