Linkuri accesibilitate

A fost confirmată eliminarea vizelor canadiene pentru cetățenii români și bulgari, ca urmare a semnării acordului CETA


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul canadian Justin Trudeau, președintele Consiliului European Donald Tusk , 30 oct.2016
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul canadian Justin Trudeau, președintele Consiliului European Donald Tusk , 30 oct.2016

Vizele vor fi ridicate treptat cu începere din mai 2017, iar din decembrie același an toți cetățenii români vor putea călători fără vize în Canada.

Guvernul României a salutat decizia guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetățenii români, începând cu 1 decembrie 2017, ce se regăsește în declarația Summitului UE-Canada la care s-a semnat , duminică, acordul de liber schimb CETA.

„Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toți cetățenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parțială de la 1 mai 2017", se arată într-un comunicat de presă a guvernului de la București, relatează AGERPRES.

Tratatul de liber-schimb între Canada și Uniunea Europeană - CETA, a fost semnat duminică la Bruxelles cu ocazia unei reuniuni la nivel înalt la care a participat și premierul Justin Trudeau. Semnarea acordului a fost amânată cu patru zile din cauza opoziției regiunii Valonia din Belgia. Vineri însă parlamentul regiunii Valonia a aprobat un amendament la tratat.

„Astăzi are loc unul dintre cele mai importante summituri din ultimii ani. Uniunea Europeană și Canada deschid un nou capitol în relația lor”, a spus președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker la o conferință de presă după semnarea acordului.

Tratatul elimină aproximativ 99% din taxele comerciale iar guvernele care l-au promovat speră că el va enera o creștere a schimburilor comerciale cu aproximativ 12 miliarde de dolari.

XS
SM
MD
LG