Linkuri accesibilitate

Lidia Dascălu: „Următorul șef de stat trebuie să aibă dragoste de pământul acesta și de patria aceasta


Despre importanța alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

Procesul de vot la alegerile preşedintelui Republicii Moldova a început în diasporă, prima țară a fost Japonia şi se va încheia în Statele Unite ale Americii. Peste tot în lume secţiile de votare sunt deschise în intervalul de timp 07.00-21.00, dar diferenţa o face fusul orar. Lidia Dacălu, aflată de mai mulți ani în Italia, a fost printre primii alegatori la secția de vot din Milano.

Lidia Dascălu: „Am fost, am votat la Consulatul Moldovei, în orașul Milano, sunt două secții de votare. La această oră au votat în jur de 500 de persoane. Și lumea văd că e entuziasmată.”

Europa Liberă: Ați parcurs o distanță mare?

Lidia Dascălu: „Nu, nu. Eu am venit de la Como. Mă cosă 10 euro. Suntem aici la stațiunea Cadorna, nu departe de consulat și văd că lumea vine și vine, și vine. Chiar sunt foarte bucuroasă, cred că e mult mai multă lume la această oră, decât au fost la ultimele alegeri. Pentru că data trecută, țineți minte, tot eu v-am dat un interviu și la această oră era foarte puțină lume. Acum văd foarte multe doamne că vin.”

Europa Liberă: Cât de importante sunt aceste alegeri? Și ce așteptări aveți voi, cei din diasporă de la șeful statului, cel care va ajunge în fruntea Moldovei?

Lidia Dascălu: „Sunt foarte importante. Pentru că, după furtul miliardului, suntem foarte dezamăgiți, nu știm în care parte să o luăm, ce să facem mai departe. Noi, acei care am lucrat peste hotare, tot scopul vieții noastre a fost să facem cât mai mulți bani, să îi aducem acasă și să ridicăm țara, să ne deschidem afaceri, să cumpărăm apartamente, să ne aranjăm copiii și să trăim, în sfârșit, cu familia. Și acum, după furtul miliardului, foarte mulți s-au dezorientat, nu știu ce să facă, să cumpere apartamente în România ori să rămână în Italia, ori în alte țări, nu știu ce să facă. Dezamăgiți suntem cu totul. Și ne e groază de ceea ce se întâmplă că foarte mulți tineri pleacă și pleacă din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și cum ar trebui să fie următorul șef de stat? Ce calități să aibă?

Lidia Dascălu: „Următorul șef de stat trebuie să aibă dragoste de pământul acesta și de patria aceasta. Trebuie să facă tot posibilul ca să oprească valul acesta de emigrație. Nu e o glumă, noi când am plecat, în anii 1900-2000, am plecat pentru un an-doi-trei, să facem niște bani, ca să ne ajutăm copiii să învețe și să ne întoarcem înapoi. Dar valul acesta continuă. Și acum e o emigrație foarte serioasă, se duc cu totul oamenii, republica rămâne fără cetățeni.”

Europa Liberă: O persoană de una singură poate să facă mult?

Lidia Dascălu: „Nu, nu poate face mult, clar. Și un președinte, noi știm că republica noastră e parlamentară, nu poate hotărî mult. Dar noi e păcat să pierdem așa pământ, e păcat să pierdem așa țărișoară.”

XS
SM
MD
LG