Linkuri accesibilitate

„Surpriza din octombrie” - campania Clinton critică FBI


25 octombrie 2016.
25 octombrie 2016.

Se relatează că directorul FBI ar fi ignorat opinia ministrului justiției

Candidata democrată la președinția americană, Hillary Clinton, a declarat că este „fără precendent” și „foartă îngrijorătoare” decizia FBI-ului de a anunța, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri (8 noiembrie 2016), deschiderea unei anchete care privește pe unul din candidati fără a da informații suplimentare care să clarifice cazul.

Sîntem la 11 zile de ceea ce pot fi alegerile naționale cele mai importante din viața noastră. Votul a început deja în țară, iar americanii merită, deci, să cunoască toate faptele imediat” declara vineri, Hillary Clinton la un miting electoral în Florida.

Vineri, Biroul Federal de Investigații, FBI a anunțat că a descoperit, în cursul unei anchete separate, noi e-mailuri ale lui Hillary Clinton din perioada când era Secretar de stat și a folosit un server privat, încălcând astfel regulile de securitate ale administrație. Ancheta inițială privind acest server privat a fost încheiată în iulie cu concluzia că Hillary Clinton a acționat „nesăbuit” dar nu a comis nici un act penal.

Campania candidatului republican Donald Trump a calificat informația drept „o veste minunată”. Pentru Trump , reizbucnirea scandalului demonstrează numai „cât de corupt este sistemul Clinton”. „Nu trebuie să lăsăm Casa Albă pe mâna acestor corupți” repeată de vineri Donald Trump în toate întâlnirile electorale.

Între timp, CNN și cotidianul New York Times relatează că directorul Biroului Federal de Investigații , James Comey, a acționat împotriva recomandării șefei sale, ministrul justiției, Loretta Lynch, atunci când a anunțat public, vineri, deschiderea unei noi anchete.

Se relatează că Lynch i-a spus lui Comey să urmeze practica uzuală de a evita acțiunile care ar putea influența rezultatul alegerilor.

Comey se apără, explicând că nu ar fi fost corect să treacă sub tăcere noile evoluții, după ce în iulie declarase în audierea din Congres că ancheta privin e-mailurile fostului secretar de stat s-a închieat. Directorul FBI este republican, însă până acum a fost considerat neutru politic în exercitarea mandatului.

Și iar, în Statele Unite, în plină campanie electorală înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, apare renumita „surpiză din octombrie”. Termenul a fost inventat de jurnalițti în 1972 când Henry Kissinger, consilierul pentru securitate natională al președintelui Richard NIxon anunța că pacea în Vietnam este „după colț”. Pacea a fost închieată un an mai tăîrziu dar Nixon a cîștigat alegerile din 1972.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG