Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale 2016 - date generale


Cum datele ultimului recensământ nu sunt cunoscute, numărul alegătorilor este incert

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00 pentru alegerile prezidențiale în care sunt înscriși nouă candidați, în primele alegeri directe ale președintelui din ultimii 20 de ani.

Peste trei milioane 200 de mii de alegători sunt așteptați la urne, potrivit Comisiei Electorale Centrale, care se bazează pe numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la data de 22 august 2016. Cifra este deja contestată și neconfirmată de date mai noi, actualizate, pentru că rezultatele recensământului din 2014 nu sînt cunoscute.

Dintre alegători, precizează CEC, numai circa două milioane 800 de mii sunt „atribuiți pe circumscripțiile electorale”, restul fiind „persoanele fără reședință și cetățenii cu drept de vot domiciliați în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului”.

Pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie au fost deschise circa două mii de centre de votare. În jur de o sută de centre de votare sunt deschise în străinătate, între care șapte în Rusia, 25 în Italia și 11 în România.

CEC a precizat vineri 28 octombrie, că au fost acreditați 3202 de observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii. Totodată sunt acreditați 562 de observatori internaționali din partea a 52 de instituții internaţionale, între care OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegația Uniunii Europene și CSI.

XS
SM
MD
LG