Linkuri accesibilitate

LIVE BLOG Alegeri prezidențiale în Republica Moldova

Circa 1,43 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au votat la scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce, printr-o hotărâre a Curții Constituționale, s-a revenit la votul universal, direct, în locul alegerii șefului statului în parlament.

07:39 30.10.2016

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00. Comisia Electorală Centrală va comunica primele informații despre începutul scrutinului la ora 8.00. Vedeți aici la ce ore puteți afla direct de la CEC informații.

La urne sunt așteptați peste 3,2 milioane de alegători, la cele circa 2000 de secții de votare, inclusiv 100 în afara țării, care vor fi deschise între ora 7.00 și 21.00. Scrutinul este monitorizat de circa 3800 de observatori, inclusiv 562 internaționali, din partea a 52 de instituții.

Pentru mandatul de patru ani în fotoliul prezidențial de la Chișinău se bat (în ordinea în care figurează în buletinele de vot):

Mihai Ghimpu (Partidul Liberal, parlamentar, la guvernare)​

Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova, parlamentar, susține guvernarea)

Dumitru Ciubașenco (formațiunea Partidul Nostru, extraparlamentar, de opoziție)

Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate, extraparlamentar, de opoziție)

Igor Dodon (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, parlamentar, de opoziție)

Silvia Radu (candidat independent)

Maia Laguta (candidat independent)

Ana Guțu (Partidul Dreapta, extraparlamentar, de opoziție)

Valeriu Ghilețchi (candidat independent, deputat)

În buletinele de vot figurează, pe prima poziție, și Marian Lupu (Partidul Democrat), deoarece a abandonat cursa după ce acestea au fost tipărite. În dreptul acestui fost concurent este aplicată ștampila „Retras”. Dintre concurenții înregistrați inițial de Comisia Electorală Centrală, anterior s-a retras din cursă și Andrei Năstase (Partidul Demnitate și Adevăr), în favoarea Maiei Sandu. Totodată, Inna Popenco, din partea partea Mişcării social politice „Ravnopravie”, a fost exclusă din cursă.

07:52 30.10.2016

În partea stângă a ecranului puteți vedea ora postărilor. Doar că, fiți atenți, serverele site-ului nostru arată ora înainte de trecerea la ora de iarnă, noaptea trecută. Așa că în Republica Moldova este acum ora 7.51, nu 8.51. :-)

07:58 30.10.2016

Cetățenii Republicii Moldova pot vota la secţiile de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reședință, cu buletinul de identitate, având neapărat fișa de însoțire,sau în baza buletinului de identitate provizoriu. În această zi, toate secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei ale Întreprinderii de Stat „Registru” activează de la ora 7.00 până la ora 21.00, asigurând eliberarea buletinelor de identitate provizorii. De asemenea, cei care nu au reușit să-și declare noul loc de trai pot vota la orice secție, însă doar în baza unui certificat care le asigură acest drept.

07:59 30.10.2016

Persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secţia de votare mai pot solicita şi astăzi votarea la locul aflării. Cererile pentru urna mobilă vor fi făcute în scris, până la ora 15.00, şi vor fi însoţite de certificat medical. Doar persoanele cu dizabilităţi de vedere pot înainta cereri privind votarea la locul aflării inclusiv în formă verbală.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG