Linkuri accesibilitate

Un e-mail pierdut în dramaturgia alegerilor americane


Hillary Clinton în 2015 dînd explicații la Washington în afacerea administrării e-mailurilor
Hillary Clinton în 2015 dînd explicații la Washington în afacerea administrării e-mailurilor

„Sîntem la 11 zile de ceea ce pot fi alegerile naționale cele mai importante din viața noastră. Votul a început deja în țară, iar americanii merită, deci, să cunoască toate faptele imediat” (Hillary Clinton).

Și iar, în Statele Unite, în plină campanie electorală înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, apare renumita „surpiză din octombrie”. Termenul a fost inventat de jurnalițti în 1972 când Henry Kissinger, consilierul pentru securitate natională al președintelui Richard NIxon anunța că pacea în Vietnam este „după colț”. Pacea a fost închieată un an mai tăîrziu dar Nixon a cîștigat alegerile din 1972.

Alegerile din acest an au și ele „surpriza din octombrie”. Biroul Federal de Investigații a anunțat vineri că în cursul unei anchete separate, s-au găsit mesaje electronice (e-mailuri) ale lui Hillary Clinton din perioada când era secretar de stat. Clinton este candidata democrată în alegerile prezidențiale americane, care au loc pe 8 noiembrie.

Directorul FBI, James Comey, a precizat că mailurile descoperite întâmplător vor fi analizate să se vadă dacă nu conțin informații secrete sau informații care ar putea periclita securitatea națională. Rezultatul anchetei nu va fi cunoscut decât după alegerile prezidențiale, a mai declarat Comey.

Hillary Clinton a fost deja anchetată pentru faptul că a folosit, cât a condus Departamentul de Stat, un server privat pentru schimburi de mesaje care erau legate și de lucru. În iulie, concluzia acelei investigații a fost că fostul secretar de stat a acționat „neglijent”, dar că nu a pus în pericol securitatea națională.

Subiectul mailurilor a fost exploat în campania electorală din plin de contracandidatul republican Donald Trump.

Casa Albă a reacționat la noua anchetă afirmând că a aflat despre ea din presă, că întrebările legate de e-mailuri trebuie adresate FBI, și că președintele Barack Obama nu are motive să își schimbe părerea despre candidata democrată. Atît președintele Obama cât și șoția acestuia fac campanie electorală activă pentru Hillary Clinton.

Campania lui Clinton a cerut ultimativ directorului FBI să comunice public ce este în acele e-mailuri și în contextul cărei anchete a intrat în posesia lor. Hillary Clinton a criticat vineri decizia directorului FBI de a anunța anchetarea mailurilor fără să le facă publice sau să spună clar dacă sunt relevante pentru vechea anchetă, încheiată în iulie.

Campania republicanului Trump a calificat informația drept „o veste minunată”, iar Donald Trump a afirmat că reizbucnirea scandalului demonstrează numai „cât de corupt este sistemul Clinton”.

În Statele Unite se votează deja anticipat în multe state și se pare că acest vot merge în favoarea lui Clinton. Dar, potrivit BBC, diferențele, la nivel national, dintre cei doi candidați s-au redus în ultimele ore: Hillary Clinton conduce cu 49% din intențiile de vot față de 45% pentru Donald Trump.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG