Linkuri accesibilitate

Supoziții pe tema motivelor retragerii lui Marian Lupu din cursa electorală (IPN, Adevărul)


Prognoze despre o posibilă majorare a taxelor, tarifelor, și a prețurilor pentru carburanți și alimente (mold-street.com).

Ieșirea din cursa electorală a candidatului Marian Lupu „ține de credibilizarea guvernării prin constituirea unei alianțe social-democrate”, crede jurnalistul Ion Terguță, citat de agenția de presă IPN. „Pierderea alegerilor de către partidele puterii ar fi fost dezastruoasă pentru acestea. Confruntate cu o decredibilizare puternică după scrutinul local, pierderea alegerilor prezidenţiale la un scor de neprezentare, ar creşte exponenţial riscul anticipatelor. Jocul tactic se rezumă la camuflarea adevăratului scor al partidelor din alianţă, reformatarea puterii prin atragerea unui partid cu popularitate (PSRM) şi coruperea opoziţiei prin oferirea sprijinului electoral”. Ion Terguță mai bănuiește că „Partidul Liberal a înțeles că a ieșit din joc și îl atacă direct pe Vlad Plahotniuc, pe care îl face responsabil de jocurile de culise”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Drept argumente, Ion Terguță prezintă ultimele declarații ale liderului liberal Mihai Ghimpu, care a spus că „Marian Lupu s-a retras în favoarea lui Igor Dodon”, și declarațiile ministrului liberal Valeriu Munteanu, care ar fi sugerat că „intuește că nu mai are viață lungă în funcția de ministru”. În concluzie, Ion Terguță presupune că o alianță social-democrată este pe cale să se producă în scurt timp, iar asta ar însemna, în opinia jurnalistului, că „7 aprilie se va încheia, în sfârșit, prin transformarea partidului comunist în unul social-democrat”.

Și politologul român specializat în spaţiul postsovietic Octavian Milewski, citat de „Adevărul”, crede că retragerea lui Marian Lupu, pe de o parte îl favorizează pe Igor Dodon, pe de altă parte o discreditează pe Maia Sandu, pe care democrații au sugerat, indirect, că o susțin. În opinia lui Octavian Milewski, „Maia Sandu are în față un obstacol aproape imposibil de surmontat”. Analistul consideră că Plahotniuc, prin retragerea lui Lupu, a „neutralizat sentimentul de protest din rândul populaţiei şi-şi cumpără şi o recomandare de proeuropean în ochii principalelor capitale occidentale, dar şi indulgenţa Moscovei”. În concluzie, Milewski sugerează că chiar dacă Maia Sandu ajunge în turul doi, șansele pentru o victorie sunt mici.

Cercetătoarea Angela Grămadă a comentat pentru „The Epoch Times”, că mișcarea tactică a Partidului Democrat „a bulversat electoratul de centru-dreapta”. În acest caz, consideră Angela Grămadă, „s-ar putea înregistra o prezenţă mai mică la vot a electoratului de centru-dreapta”, care este unul mai puțin mobilizat, spre deosebire de electoratul de stânga, care este mai disciplinat, observă Angela Grămadă.

Vor fuziona sau nu partidele lui Shor și Voronin?”, se întreabă editorialistul Igor Volnițchi pe portalul tribuna.md. Întrebarea a apărut „în contextul apelurilor celor două partide, care au chemat oamenii să boicoteze alegerile prezidenţiale”. Mai cu seamă, această nedumerire o au mai mulți cetățeni, care au observat unele coincidențe dintre cele două formațiuni, printre care și faptul că „ambele partide sunt pe stânga eşichierului politic, ambele pun accentul pe soluţionarea problemelor de ordin social și, nu în ultimul rând, ambele au aceeaşi atitudine faţă de statalitatea ţării”. Totuși, Igor Volnițchi nu a observat deocamdată semne că cele două partide ar pregăti un asemenea scenariu, dar nici nu exclude o asemenea variantă.

După prezentarea raportului asupra inflației de guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, jurnaliștii de la mold-street.com prognozează o majorare a taxelor și tarifelor, dar și a prețurilor pentru carburanți și alimente.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG