Linkuri accesibilitate

Svetlana Demceak: „Modelul rus, unde este dominantă agresiunea, minciuna, nu poate fi acceptat”


Svetlana Demceak
Svetlana Demceak

Opinii pe tema alegerilor într-o discuție cu o moldoveancă stabilită de decenii în Ucraina.

După 20 de ani în care președintele a fost ales (sau nu) de către deputații în Legislativ, duminică va trebui să facă acest lucru votanții. Acest drept ar trebui să-i motiveze pe toți să participe la scrutinul electoral, spune Svetlana Demceak, o moldoveancă stabilita de 25 de ani în Ucraina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:22 0:00
Link direct

Svetlana Demceak: „În primul rând, vreau să felicit toţi moldovenii cu posibilitatea de a-şi crea soarta. Pentru că mulţi ani preşedintele la noi se alegea în Parlament, aveau posibilitatea doar cei 101 deputaţi care erau în Parlament să aleagă preşedintele.

Eu cred că este foarte important pentru poporul moldovean că are posibilitatea să-şi aleagă un preşedinte pe care îl doresc. Aceste alegeri sunt foarte importante pentru Republica Moldova. A câta oară alegem calea? Încotro mergem? Cu lumea civilizată sau ne întoarcem înapoi în Uniunea Sovietică. Sunt cam dificile aceste întrebări. Pentru că, cu părere de rău, politicienii care s-au anunţat ca pro-europeni au o imaginea proastă în Moldova. Şi după câte îmi dau seama, ei chiar au discreditat însăşi ideea de a fi în familia europeană.

Alt partid, după câte am citit în presă, Partidul Socialiştilor cu domnul Dodon, care este pro-rus, a declarat că Crimeea este parte a Rusiei, dar nu a Ucrainei. Am fost foarte amărâtă şi indignată de faptul că domnul Dodon a spus că Crimeea este parte a Rusiei. Această declaraţie a domnului Dodon a făcut totul ca dumnealui să piardă votul meu, pentru că eu nu pot să-mi dau votul pentru un politician care face declaraţii iresponsabile.

Eu aş vrea, totuşi, ca toţi alegătorii din Moldova să înţeleagă foarte clar că un viitor fericit este determinat de un model de viaţă civilizat, european. Cu părere de rău, modelul rus, unde este dominantă agresiunea, minciuna, nu poate fi acceptat. Îmi place foarte mult ceea ce se întâmplă acum în lume, cine este la conducere.

Dacă ne uităm în Europa, Germania – doamna Merkel, în Marea Britanie prim-ministrul tot este femeie, candidat la preşedinte în SUA este doamna Hillary Clinton. Îmi place foarte mult ceea ce se întâmplă. Pentru că, chiar şi în familie, atunci când este complicat, când sunt nişte probleme care trebuie rezolvate, cine vine? Vine mama, vine femeia cu ajutorul. Şi îmi pare foarte bine că este doamna Maia Sandu. Nu o cunosc personal, doar ceea ce citesc. Îmi pare că în situaţia în care este Moldova, poate, anume o femeie care vine la putere ar putea ajuta şi poporul, şi ţara să iasă din toate impasurile şi problemele care sunt.”

Europa Liberă: Svetlana Demceak are o şedere de lungă durată de când s-a stabilit cu traiul în Ucraina. De câţi ani?

Svetlana Demceak: „De 26 de ani. Din 1990 sunt aici.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să coopereze Republica Moldova şi Ucraina, astfel încât cei doi şefi de stat, de la Chişinău şi de la Kiev, să aibă şi mai multă încredere în faţa cetăţenilor din aceste două state?

Svetlana Demceak: „Mie îmi pare că acum este o posibilitate mai mare de a rezolva conflictul transnistrean. Eu urmăresc ce se întâmplă. Şi în contextul rezolvării conflictului din Donbas, Ucraina, în contextul când lumea europeană şi conducerea europeană au văzut faţa adevărată a conducerii Rusiei, a lui Putin, acum este mai posibil de a rezolva acest conflict. Cu atât mai mult, că în persoana preşedintelui Poroşenko, Moldova are un prieten devotat, care cunoaşte foarte bine aceste probleme. Şi mie îmi pare că acum Moldova ar trebui să fie mai insistentă în rezolvarea acestui conflict, să apeleze la vecini, atât la Ucraina, cât şi la România şi toată familia europeană. Pentru că îmi pare că acum este o posibilitate mai bună de a rezolva acest conflict. În persoana preşedintelui Poroşenko pot fi rezolvate multe întrebări.”

Europa Liberă: Ce calităţi ar trebui să aibă următorul şef de stat al Republicii Moldova? Şi cât de important este votul vostru, al celor care reprezentaţi diaspora pentru aceste alegeri?

Svetlana Demceak
Svetlana Demceak

Svetlana Demceak: „Mulţi moldoveni locuiesc în Ucraina, nu vă pot spune care este numărul. Dar principala calitate pe care trebuie să o aibă viitorul preşedinte al Republicii Moldova, el trebuie să-şi iubească ţara şi poporul. Să-şi iubească pământul natal în aşa măsură ca să nu se gândească la cine să fie alipită Moldova – la România, la Rusia, la Ucraina. El trebuie să aibă un plan de dezvoltare a acestei ţări Moldova. El trebuie să ştie ce să facă ca toată intelectualitatea să rămână acasă şi ceea ce pot moldovenii să fie realizat acasă, în Moldova. Ca moldovenii să nu plece prin lume, dar să construiască o ţară simpatică, Moldova pe care o ştim noi şi o iubim foarte mult.”

Europa Liberă: Moldova rămâne a fi o ţară dezbinată, inclusiv pentru că unii politicieni promit că ţara trebuie să meargă spre Est şi alţii, din contra, văd viitorul Republicii Moldova alături de Uniunea Europeană. Ce trebuie să facă următorul şef de stat ca să nu mai existe această scindare, această dezbinare a societăţii?

Svetlana Demceak: „A fi în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă a nu fi Moldova dezvoltată. Acum şi Ucraina a semnat Acordul de Asociere. Eu cred că anume în Uniunea Europeană este locul Moldovei. Pentru că Moldova ca ţară de sine stătătoare poate fi membră a Uniunii Europene, nu este numaidecât ca Moldova să fie o parte a României.

Moldova trebuie să fie ţară de sine stătătoare, care va fi în familia mare, care se numeşte Uniunea Europeană. Aşa vedem noi de aici. Eu şi pentru Ucraina doresc acest viitor, pentru că doar în Uniunea Europeană Ucraina va putea fi o ţară cu un nivel de viaţă aşa cum este în Europa. Ceea ce se întâmplă în Rusia noi vedem şi nu ne dorim aşa viitor. Şi pentru Moldova, cred, e foarte bine dacă anume acolo, în familia europeană va fi.

Viitorul Moldovei, evident, depinde foarte mult de faptul cine va fi ales preşedinte. Sunt foarte responsabile aceste alegeri. De aceea, invit toţi cetăţenii Republicii Moldova care trăiesc pe teritoriul Ucrainei să vină la alegeri, să-şi pună votul, să depună eforturi ca Moldova să fie în viitor în familia europeană.”

XS
SM
MD
LG