Linkuri accesibilitate

Pentru o perspectivă pro- sau anti-europeană


În general, presa de limbă germană din Germania, Austria şi Elveţia vorbeşte foarte rar despre Republica Moldova. Cauzele pentru această stare de fapt sînt multiple, pe de o parte nu există prea mulţi „specialişti” pentru această zonă europeană, pe de altă parte, există şi un oarecare dezinteres faţă de ţări care nu se află în prim planul dezbaterilor actuale. Deseori mai apar şi articole legate de Moldova care dovedesc o ignoranţă crasă a semnatarilor. Totodată, există şi tendinţa unor jurnalişti de a se inspira din surse ghidate din subteranele mediatice ale Moscovei, unde aşa-numiţii „troli” difuzează, în special spre Germania, o sumedienie de pseudo-informaţii cu scopul de a manipula şi dezinforma. Această tendinţă se desprinde nu numai din articolele publicate în limba germană de platforma electronică „Sputnik”, ci şi din prezentarea unor aspecte legate de alegerile prezidenţiale răspîndite, de pildă, de portalul „Reporter.de”. Astfel, în centrul unui articol, la prima vedere obiectiv şi neutru, se află candidatul pro-rus, Igor Dodon. Acesta este prezentat în culori trandafirii şi citat pe larg cu declaraţiile sale făcute publicaţiei ruse „Komersant” în care el vorbeşte despre necesitatea recunoaşterii Crimeei ca o entitate teritorială a Rusiei.

O cu totul altă părere exprimă „Greenpeace Magazin”. Publicaţia organizaţiei ecologiste sintetizează deja în subtitlul articolului dilemele legate de scrutin: „Fosta reblică sovietică îşi caută de ani de zile un loc în Europa. Să adere la Uniunea Europeană sau să coopereze mai strîns cu Rusia? La alegerile prezidenţiale de la acest sfîrşit de săptămînă totul se concentrează asupra acestor întrebări”.

Preluînd informaţiile difuzate de Agenţia Germană de Presă (dpa), publicaţia citată vorbeşte despre „partidele pro-europene care-şi concentrează forţele împotriva candidatului Igor Dodon”, favoritul Moscovei. Se aminteşte apoi de retragerea din cursă a lui Marian Lupu, interpretînd decizia acestuia ca un gest de sprijinire a Maiei Sandu, descrisă ca o persoană liberală, pro-occidentală, care va continua cursul reformelor.

Şeful socialiştilor, Dodon, se bucură de sprijinul a 30 la sută din electorat, precizează publicaţia citată (ca de-altfel şi portalul „EU-Info. Deutschland”), amintind de faptul că el intenţionează să susţină „un parteneriat strategic cu Rusia şi critică acordul de asociere cu Uniunea Europeană, încheiat în anul 2014”. În cazul unei victorii, Dodon ar vrea să organizeze un referendum privind parteneriatul cu UE, intenţionînd, astfel, o orientare geostrategică a Moldovei spre est.

Toate aceste chestiuni au fost pe larg abordate şi într-un amplu reportaj, realizat de Mirko Schwanitz, un bun cunoscător al realităţilor din estul Europei. Reportajul lui Schwanitz, difuzat miercuri de postul de radio NDR (şi preluat de reţeaua de difuzare a radioteleviziunii publice germane ARD) oferă publicului german o imagine concentrată a situaţiei economice, sociale, etnice, juridice şi politice din Moldova, abordînd şi tema unionismului de care, potrivit unor sondaje, ar fi preocupaţi circa 20 % la din populaţie. Pe lîngă multe voci culese pe străzile capitalei, reporterul a reprodus şi părerile unor politicieni ca Mircea Snegur, fostul preşedinte, candidata liberală Maia Sandu, Viorel Ciubotaru sau liderul socialist, Igor Dodon.

Reporterul nu ocoleşte nici problema Transnistriei, amintind de „războiul de secesiune” al separatiştilor, de la începutul anilor 1990, sprijiniţi de către Moscova. Acest „conflict îngheţat”, afirmă reporterul, este una din cauzele principale care au provocat în Moldova o criză economică, care a transformat această ţară într-un din cele mai sărace din Europa. Cealaltă problemă care bîntuie Moldova este corupţia, structurile mafiote şi oligarhice.

Scrutinul, concluzionează autorul reportajului NDR, se va dovedi a fi un vot pentru o perspectivă pro- sau anti-europeană.

XS
SM
MD
LG