Linkuri accesibilitate

Liderul tătarilor din Crimeea Mustafa Djemilev nu a obținut premiul Saharov, deși ar fi acumulat cele mai multe voturi în comisiile Parlamentului European


Mustafa Djemilev
Mustafa Djemilev

Activistele yazidi Nadia Mirad și Lamyia Aji Basharhave au câştigat premiul Saharov al Parlamentului European pentru acest an. Cele doua femei au fost capturate de gruparea Statul Islamic în 2014 şi amândouă au reuşit să evadeze din captivitate şi pledează pe plan internaţional pentru drepturile minorităţii religioase yazidi. Nadia Murad a obţinut în acest an şi premiul Vaclav Havel din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Ceilalţi doi nominalizați pentru acest importat premiu in domeniul respectării drepturilor omului au fost liderul tătarilor din Crimeea Mustafa Djemilev şi redactorul şef al cotidianului turc Cumhuriet, Can Dundar.

Potrivit corespondenților Europei Libere la Strasbourg, Mustafa Djemilev ar fi obţinut în votarea secretă din 11 octombrie, în comitetele Parlamentului European care acorda acest premiu, cu 10 voturi mai mult decât activistele yazidi, iar decizia comisiilor a fost modificată de aşa numita conferinţă a președinților.

Europarlamentarul de centru-dreapta din România Cristian Preda a declarat Europei Libere că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva de când Parlamentul European conferă această distincţie:

Cristian Preda
Cristian Preda

„Faptul că socialiştii vor să schimbe rezultatul (votului) este incredibil şi singura explicaţie rațională este presiunea exercitată de Moscova.”

Reprezentanţi ai partidelor socialiste și democrate din Parlamentul European au respins acest tip de acuzaţii, spunând că decizia de a acorda premiul Saharov celor doua activiste yazidi nu a fost influențată de nimeni din afara Uniunii Europene.

Două activiste yazidi, laureatele premierului Saharov 2016
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG