Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă, candidatul PPE, nu se retrage din cursa prezidențială


Miercuri, după retragerea democratului Marian Lupu, majoritatea observatorilor se așteptau și la retragerea lui Leancă în favoarea Maiei Sandu

Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European a anunțat că nu se retrage din cursa prezidențială, pentru a nu-i da o șansă socialistului Igor Dodon să câștige din primul tur. Joi, într-o conferință de presă, Leacă a mărturisit, cu două zile în urmă era încă decis să se retragă în favoarea candidatei PAS, Maia Sandu. Anunțul de miercuri al liderului democrat Marian Lupu că se retrage dar și „refuzul emoțional” al Maiei Sandu de a accepta sprijinul electoratului democrat, l-au decis însă să rămână în cursa electorală. Raționamentul lui Leancă este următorul: electoratul pro-european trebuie mobilizat masiv, și asta nu se poate decât dacă i se oferă mai multe opțiuni. După care în turul doi ar urma confruntarea pro-europenilor cu socialistul Igor Dodon, al cărui electorat, consideră Iurie Leancă, este disciplinat și iese „masiv” la vot.

În cursul conferinței de presă, Iurie Leancă a criticat nu numai faptul că Maia Sandu „ar fi dat cu piciorul” electoratului democrat, dar și că ar acționa cu aroganță. Și s-a prezentat drept „a treia cale”, candidatul tuturor celor care optează pentru calea europeană, indiferent dacă sunt de dreapta sau stânga.

Anunțul de joi al lui Iurie Leancă a venit ca o surpriză deși de la începutul campaniei, dar mai ales după retragerea din cursă a lui Andrei Năstase, Leancă a respins toate apelurilor să iasă din competiție , pentru a mări șansele Maiei Sandu. Răspunzând unei asemenea chemări din partea șefului grupării conservatoare din Parlamentul European, Joseph Daul, Leancă spunea la 17 octombrie: „Am experiența și cunoștințele necesare ca să pot duce Moldova în continuare pe drumul spre Vest. Pot fi Președintele de care Moldova are nevoie”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG