Linkuri accesibilitate

De ce s-a retras Marian Lupu din cursa prezidențială


Revisa presei de la Chișinău

Retragerea din cursa prezidenţială a candidatului democrat PD este, fireşte, cel mai comentat subiect în presă.

Marian Lupu și PD evită astfel un eșec. Șansele lui Marian Lupu de a intra în turul doi erau mult mai mici decât ale Maiei Sandu. S-au temut de un rezultat rușinos”, notează editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru. În același articol este înserată opinia editorialistului Petru Bogatu, care de curând prezintă o emisiune la Prime TV, una din televiziunile democraţilor. În opinia lui Bogatu, gestul lui Marian Lupu ar fi „cea mai tare mutare din istoria campaniilor electorale de la 1991 încoace” şi ar da peste cap „stratagemele Moscovei de promovare la putere a candidatului pro-rus”. Bogatu infirmă speculațiile precum că Dodon ar fi „omul ascuns al puterii”. Atât Negru, cât şi Bogatu anticipează alte retrageri în zilele următoare.

„Maia Sandu refuză mâna care i se întinde” titrează Publika TV, o altă televiziune a democratului Vlad Plahotniuc. „Maia Sandu este într-o situaţie în care trebuie să folosească toate aceste resurse puse la îndemână pentru a face o mişcare de câştig pentru o cauză europeană”, notează, între altele, directorul Centrului de resurse pentru drepturile omului (CREDO) Sergiu Ostaf. În articol sunt citaţi şi alţi analişti care anticipează şi o retragere din cursă a candidatului Dumitru Ciubaşenco. „ … asupra lui Usatîi s-ar face o presiune să îl menţină pe Ciubaşenco. Menţinerea lui Ciubaşenco nu ar avea decât o singură logică, ruperea din voturile lui Dodon. Şi atunci, ce să constaţi, că Usatîi rupe din Dodon şi Maia din ea însăşi”,a notat Cristian Tabără, analist media.

Comentatorul Victor Ciobanu, citat de jurnal.md, consideră că decizia PD ar fi influenţată şi de factori externi. El aminteşte că democratul Plahotniuc ar fi dat asigurări în cadrul unei vizite în SUA că alegerile prezidenţiale nu vor fi câştigate de un candidat pro-rus. „Dacă Maia Sandu câştigă cu sau fără suportul Partidului Democrat, pentru că e un măr otrăvit până la urmă, atunci Plahotniuc ca şi cum s-a ţinut de promisiuni. Dacă Dodon câştigă, va avea prilejul să spună că a făcut tot posibilul să câştige candidatul proeuropean, dar uite că a câştigat Dodon”, punctează Victor Ciobanu.

Analistul Iulian Chifu opinează pe deschide.md că „gestul” PD „dă imboldul unui trend de coagulare a forțelor pro-europene în turul doi” şi că „bătălia pentru preşedinţie şi pentru parcursul european încă se duce”. Analistul insistă că beneficiarul voturilor lui Marian Lupu ar fi Maia Sandu care, în opinia sa, a respins acest sprijin doar „parţial”, în încercarea de a se distanţa de Vlad Plahotniuc.

Scopul urmărit de democraţi este de a-i asigura un vot covârşitor socialistului Igor Dodon chiar din primul tur de scrutin, sugerează analistul Ion Tăbîrţă, într-un comentariu pentru agenţia de presă IPN. „Acum jocurile se vor face pentru victoria lui Igor Dodon din primul tur, or socialistul are mai multe şanse să o învingă pe Maia Sandu în primul, decât în cel de-al doilea tur”, opinează analistul. El mai spune că va exista şi un transfer de imagine negativă pe care o au liderii PD către Maia Sandu . „O astfel de campanie a fost pornită de mai multă vreme de către PSRM, iar acum va fi intensificată”. În articol este înserată şi opinia analistului Corneliu Ciurea, care tratează cu încredere decizia democraţilor de a o susţine pe Maia Sandu. „PD va fi în continuare destul de consecvent şi va sprijini candidata de dreapta”, notează Ciurea.

Politologul Dionis Cenuşă, dimpotrivă, apreciază ca o momeală sprijinul declarat al democraţilor în favoarea Maiei Sandu. Într-un comentariu pentru newsmaker.md, Cenuşă aminteşte că pe toată durata campaniei electorale mass-media controlată de PD a discreditat-o pe Maia Sandu, ceea ce demonstrează că „democraţii nu ar fi interesaţi să o susţină pe Sandu”. Dionis Cenuşă afirmă că manevra democraţilor s-ar băza pe un calcul strategic – „pornind de la premisa că Dodon ar avea şanse mai mari de câştig, democraţii au decis să consolideze imaginea partidului şi a guvernării pe care o domină în faţa Occidentului, în acelaşi timp, fără a pierde ceva”. Speculaţiile precum că Maia Sandu ar fi candidatului lui Plahotniuc ar putea debusola electoratul, care nu va înţelege că de fapt e vorba de o strategie a democraţilor, mai crede Cenuşă. Analistul politic Anatol Ţăranu crede însă că încercările de a o asocia pe Sandu cu oligarhul Plahotniuc sunt sortite eşecului şi că retragerea democratului Marian Lupu, de fapt, ar spori şansele Maiei Sandu să câştige scrutinul. „Efectul cumulativ al mobilizării electoratului pro-european este foarte puternic, inclusiv pentru că nu există o alternativă”, notează Ţăranu, citat de newsmaker.md.

Editorialistul Dan Nicu de la Adevăru Moldova concluzionează că retragerea democraţilor din cursa prezindenţială împarte comentatorii în două tabere. Unii îl vor acuza pe Plahotniuc, liderul din umbră că urmăreşte să distrugă popularitatea Maiei Sandu şi să-i asigure victoria lui Igor Dodon. Cealaltă tabără va insista că retragerea lui Marian Lupu ar deconspira zvonul precum că Maia Sandu e candidatul agreat de Plahotniuc. „Oricare ar fi varianta corectă a scenariului care se desfăşoară, este clar că funcţia prezidenţială în R. Moldova va rămâne una decorativă şi de importanţă minoră, altfel PDM nu ar fi renunţat la ea”, punctează Dan Nicu.

XS
SM
MD
LG