Linkuri accesibilitate

Marian Lupu se retrage din campania prezidențială, Iurie Leancă mai analizează noul context electoral


Liderul Partidului Democrat Marian Lupu a anunțat că se retrage în favoarea unui candidat „pro-european”, pe care nu l-a numit.

La un briefing la sediul PD din Chișinău, Lupu a spus: „Este o decizie tactică bazată pe responsabilitate politică. Are la bază un obiectiv important: de a sprijini ajungerea la funcția de președinte a unui om care va continua proiectul european”, vorbind în compania vicepreședintelui PD, coordonatorul coaliției de guvernare Vlad Plahotniuc.

Într-o primă reacție, liderul socialist Igor Dodon, care conduce în sondajele de opinie electorale, a spus că retragerea lui Lupu ar fi fost convenită de Plahotniuc cu Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Maia Sandu a scris pe Facebook că retragerea lui Lupu ar fi fost un „gest disperat” al lui Plahotniuc, că este în cel mai bun caz un gest de „fals sprijin” pentru ea, dar de el va beneficia tot Dodon.

În ultimele sondaje de opinie, Lupu părea să fie în creștere de popularitate, unele prezicându-i șansa de a se confrunta în turul al doilea cu liderul socialist Igor Dodon.

Între timp, surse din anturajul lui Iurie Leancă au spus că fostul premier s-a hotărât și el să se retragă din cursă, urmând să facă un anunț oficial miercuri spre seară.

De la începutul campaniei, dar mai ales după retragerea din cursă a lui Andrei Năstase, Leancă a respins toate apelurile să iasă din competiție ca s-o sprijine pe Maia Sandu.

Miercuri seară însă, Iurie Leancă s-a declarat surprins de decizia lui Marian Lupu de a se retrage din campania electorală în favoarea Maiei Sandu.

Mai devreme, surse din anturajul său declaraseră că Leancă ar fi decis să se retragă, dar în fața reporterilor fostul premier a spus că mai are nevoie de timp.

De la începutul campaniei, dar mai ales după retragerea din cursă a lui Andrei Năstase, Leancă a respins toate apelurilor să iasă din competiție în speranța măririi șanselor Maiei Sandu.

Răspunzând unei asemenea chemări din partea șefului grupării conservatoare din Parlamentul European, Joseph Daul, Leancă spunea la 17 octombrie: „Am experiența și cunoștințele necesare ca să pot duce Moldova în continuare pe drumul spre Vest. Pot fi Președintele de care Moldova are nevoie”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG