Linkuri accesibilitate

Mandat de arestare pentru Renato Usatîi


Renato Usatîi (în centru) și susținătorii săi la un protest în fața Parlamentului, 21 ianuarie 2016
Renato Usatîi (în centru) și susținătorii săi la un protest în fața Parlamentului, 21 ianuarie 2016

…în dosarul tentativei de ucidere a unui bancher rus, la Londra

În ajun de alegeri, omului de afaceri devenit politician Renato Usatîi i se întâmplă mereu ceva neplăcut. În toamna lui 2014 partidul „Patria”, cu care candida la scrutinul parlamentar a fost scos din cursă cu trei zile înainte de ziua votului – dar de data aceasta, pericolul pare mai mare și mai personal. Luni, Judecătoria sectorului Centru a emis mandat de arestare pe numele primarului din Bălți în legătură cu dosarul tentativei de omor a bancherului Gherman Gorbunțov, petrecută în 2012 la Londra.

Cu câteva zile înainte de a cere instanței arestul lui Renato Usatîi, procurorii moldoveni anunţau că au reușit să împiedice un scenariu care ar fi dus pe pistă greşită ancheta penală pe cazul tentativei de asasinare din 2012 a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Potrivit procurorilor, au fost reţinute mai multe persoane, inclusiv una care ar fi obţinut, contra unei sume impunătoare, depoziţii false de la interlopul deţinut în România, Vitalie Proca, cel care ar fi tras în 2012 în Gorbunţov.

Anunţul procurorilor a fost precedat de un interviu oferit de Gorbunţov unui blogger moldovean, despre care se spune că ar fi apropiat holdingului mediatic al guvernării democrate. În acel interviu, Gorbunţov l-a atenţionat pe Renato Usatîi, pe care îl acuză încă din 2014 că i-ar fi comandat asasinarea, că încercarea sa de a obţine de la Proca declaraţii ce l-ar dezvinovăți va eşua.

Renato Usatîi şi-a recunoscut, la scurt timp, implicarea în obţinerea de depoziții de la Vitalie Proca. Usatîi a explicat, însă, că ar fi acţionat în strânsă legătură cu anchetatori străini, inclusiv din România, fiind martor într-un dosar penal internaţional care l-ar viza pe democratul Vlad Plahotniuc.

Procurorul Vitalie Busuioc a explicat, luni, că a cerut arestarea lui Usatîi, pentru că acesta ar fi ignorat mai multe citaţii la audieri. Procurorul a mai spus că Renato Usatăi este suspectat de complicitate în tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Instanţa a emis luni şi un mandat de căutare internațională pe numele lui Usatîi, care se află cum la Moscova.

Într-o video conferinţă luni seara Usatîi a spus, de la Moscova, că ar fi vorba de o comandă politică şi l-a învinuit pe democratul Vlad Plahotniuc de implicare în tentativa de asasinare a lui Gorbunţov. Usatîi a mai spus că dosarul a fost reanimat deloc întâmplător în ajun de alegeri şi că s-ar încerca astfel minimizarea şanselor candidatului din partea formaţiunii sale în cursa prezidenţială.

În apărarea lui Usatîi au ieşit marţi reprezentanţii formaţiunii sale, Partidul Nostru. La o conferinţă de presă la Chişinău, candidatul în cursa prezidenţială din partea partidului, Dumitru Ciubaşenco, a spus şi el că ar fi vorba de o răfuială politică:

„Considerăm că este un dosar politic, o comandă politică a regimului lui Plahotniuc, care se teme de Usatîi. Dosarul are şi o tentă politică. E o încercare de a intimida Partidul Nostru pe ultima sută de campanie. Este o tentativă de a dezorienta electoratul nostru. Există riscul ca pe ultima sută de metri să fiu exclus din cursă, aşa cum s-a întâmplat cu Partidul Nostru în alegerile parlamentare din 2014.”

În rândul experţilor, reanimarea, acum, a acestui dosar vizându-l pe politicianul cu reputaţia de pro-rus, Renato Usatâi, ar putea avea legătură cu evoluţiile din campania electorală, care par să indice că eforturile guvernării ar fi să-i asigure pro-rusului Igor Dodon un vot covârșitor deja din primul tur. Analistul politic Anatol Ţăranu:

„Obiectul acestui mandat de arest nu este unul nou sau apărut recent. Faptul că acest mandat de arest este eliberat în campanie electorală pentru un lider de partid candidatul căruia are şanse bune în campania electorală miroase foarte neplăcut. Asta demonstrează faptul că cineva încearcă să folosească pârghiile puterii pentru a intimida un candidat incomod pentru putere. Cel puţin aşa pare această situaţie. Această situaţie arată foarte rău şi iarăşi toarnă apă la moara celor care vorbesc despre procuratura Republicii Moldova aservită politic. Această acţiune a procuraturii, deci a puterii, se înscrie în suita de acţiuni care îl favorizează pe candidatul stângii Igor Dodon. Ciubaşenco se poziţionează pe segmentul electoral a lui Dodon. Prin urmare, putem face concluzia că puterea încearcă să-l favorizeze pe Igor Dodon şi asta reconfirmă faptul că Dodon este un candidat acceptabil şi favorabil pentru guvernare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG