Linkuri accesibilitate

„O isterie indusă de câțiva politicieni” (22)


„Diversiunea de la marşul unioniştilor a fost o încercare clară de a se testa reacţia autorităţilor” (Adevărul)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct

Încercarea de deturnare spre o revoltă de stradă a marșului unionist de la București, de sâmbătă, e pusă în legătură cu alegerile prezidențiale care vor avea loc duminică în Republica Moldova. Despre marș și derapajele unor confruntări cu jandarmii, Andreea Pora scrie în revista 22 că nu doar servesc „de minune lui Dodon și Rusiei”, ci ar fi fost vorba și de o „deturnarea politică ab­jectă care a urmat”. Sâmbătă, pe televiziunile românești s-ar fi asistat, scrie Pora, „la o isterie indusă de câțiva politicieni - Ghiță, Andronescu, Constantin, Ponta, Co­drin Ștefănescu, Tăriceanu, Băsescu, cam aceiași precum vedem, care pur și simplu cereau demisia lui Cioloș și instigau la revoltă în stradă”.

Ion M. Ioniță scrie în Adevărul că „diversiunea de la marşul unioniştilor a fost o încercare clară de a se testa reacţia autorităţilor”. Organizată cu o săptămâna înaintea prezidențialelor de la Chișinău, manifestația a adunat informații care vor fi „prelucrate” ulterior de forțele interesate. Și acest comentator vorbește de o etapă nouă în care s-a intrat exact prin relansarea temei unioniste: brusc, în România au apărut mai multe partide naționaliste şi anti-europene. „Alianţa anti-justiţie (este astfel) hrănită de cele mai controversate personaje politice ale momentului a devenit naţionalistă şi mare promotoare a unirii cu Republica Moldova! Mesajul lor manipulatoriu vizează teme sensibile legate de migraţie, lupta împotriva capitalului străin, unirea cu Republica Moldova sau legalizarea căsătoriilor pentru persoane de acelaşi sex”.

Există și o analiză, semnată de Petrișor Peiu pe site-ul ziare.com, care pledează pentru preluarea în mod serios a temei unirii de către politicienii din România, care până acum au tot evitat-o sau au etalat-o în treacăt, în funcție de interese electorale.

Apropiatele alegeri prezidențiale din Republica Moldova sunt anunțate în presa de la București prin două pronosticuri diametral opuse. Iulian Chifu adună într-un text din Adevărul elementele relevante din ultimele sale analize la temă și ajunge la concluzia că înfrângerea favoritului socialist pro-rus Igor Dodon nu e imposibilă. În esență, pentru că majoritatea populației s-ar fi instalat totuși în orientarea pro-europeană. Altminteri, Chifu face un tablou sumbru al eventualei președinții a lui Dodon: capturarea întregii puteri în stat în circa 6 luni prin alegeri anticipate, întoarcerea completă spre Rusia, ceea ce va genera instabilitate și intrarea într-o fundătură periculoasă: Uniunea Euro-asiatică e pe ducă, spune Chifu, Belarus și Kazahstan plănuiesc deja să se retragă. Cu Igor Dodon președinte, în primăvară moldovenii cu vederi pro-europene ar resimți în mod direct declinul economic și efectul izolării internaționale și probabil vor ieși în stradă. Iar Dodon nu va ezita să-i aresteze pe incomozi.

Razvan Voncu scrie de asemenea în Adevărul. Pronosticul lui e că Dodon nu poate fi învins. Singurul suspans a rămas cine se va califica alături de el în turul doi, câtă vreme se tot spune că Marian Lupu ar fi trecut în fața Maiei Sandu. Dar, adaugă comentatorul, sondajele din Moldova nu sunt credibile.

XS
SM
MD
LG