Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata rubricii de astăzi este Anastasia Nani

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
Link direct

„Reporterii portalului Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice scriu că, în ultimii doi ani, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a cheltuit câteva milioane de lei pentru diferite servicii și bunuri. Aproape jumătate dintre contracte au fost negociate direct cu întreprinderile, fără să fie organizate proceduri de achiziții publice. O bună parte au vizat deservirea delegațiilor oficiale din străinătate. De exemplu, în 2015 și 2016, SIS a cheltuit pentru 14 localuri - restaurante și cele mai mari vinării din țară - circa 600.000 de lei. Reprezentanții instituției susțin că nu au desfășurat licitații publice pentru a nu divulga informațiile „privind intențiile şi mecanismul de cooperare al SIS cu partenerii externi”. Din acelaşi motiv, conducerea SIS a refuzat să spună cine au fost membrii delegaţiilor.

O altă anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că tipărirea celor circa 3,1 milioane de buletine de vot va costa bugetul public peste 700.000 de lei și, de rând cu alte materiale electorale, se va face în afara unei proceduri de achiziții publice. Mai mulți experți susțin că în lipsa unui concurs public pot apărea abuzuri și ilegalități.

Portalul Anticoruptie.md mai informează că accesul jurnaliştilor, dar şi al simplilor cetăţeni în instanţe şi la şedinţele de judecată a devenit mai complicat. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat la sfârşitul lunii septembrie Regulamentul privind accesul în sediile instanțelor judecătorești, document care impune mai multe restricţii. De exemplu, jurnaliştii urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată.

Vă invităm să accesaţi şi rubrica Harta Corupţiei unde veţi găsi mai multe sesizări ale cetăţenilor privind neregulile la care au fost martori.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG