Linkuri accesibilitate

„Nu este exclus ca evenimentul de la Bucureşti să fie fructificat politic de candidaţi precum Igor Dodon” (Adevărul)


Reportaje de la manifestația pro-unionistă de la București (Evenimentul zilei).

Despre manifestația unionistă de sâmbătă și duminică de la București se scrie destul de mult, deși preluarea cea mai consistentă s-a datorat mai degrabă televiziunilor. Cristian Delcea constată în Adevărul că nu la fel au stat lucrurile la Chișinău. Acolo de-abia s-au dat simple știri, cu ecou redus. „Comentariile cititorilor, scrie jurnalistul, au făcut referire cu precădere la George Simion, liderul unioniştilor de pe ambele maluri ale Prutului. [...] Nu este exclus, totuşi, ca evenimentul de la Bucureşti să fie fructificat politic de candidaţi precum Igor Dodon”.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene scrie: „Mi-e foarte greu spre imposibil să cred ca puseul unionist de la București nu are legătură cu apropierea vertiginoasă a alegerilor din Republica Moldova, unde potrivit ultimelor sondaje candidatul pro-european Maia Sandu ar fi căzut pe locul al treilea, iar favoritul Igor Dodon promite anularea tratatului cu UE și interzicerea prin lege a unionismului”. În opinia ei, unirea acum este o utopie, nu ar face decât să destabilizeze România, ceea ce ar fi cel mai mare cadou făcut lui Vladimir Putin.

În România liberă, Răzvan Chiruță notează că unele posturi de televiziune au difuzat imagini cu instigatori care s-ar fi aflat la protest. Unii participanți au declarat că au auzit replici de genul: „Hai să intrăm în ei!” (e vorba de cordoanele de jandarmi). Concluzia editorialistului de la București este că „decât o unire violentă și manipulată politic, mai bine mai așteptăm”.

Evenimentul zilei acordă spațiu reportajelor de la manifestație. Mălin Bot îl citează pe Nicolae, un tânăr de 22 de ani, de cinci ani militant pentru unire, care spune ca, împreună cu colaboratorii lui, a colindat în ultimul an 500 de sate din Republica Moldova pentru a explica avantajele unirii și ale apropierii de Europa. Tânărul nu crede în varianta unirii cu România în cadrul Uniunii Europene: „Integrarea prin Uniunea Europeană este imposibilă. Este imposibil ca Republica Moldova să se integreze în UE, să îndeplinească toate condițiile. Acolo trebuie să îndeplinești anumite reguli și condiții, anumite cerințe care le cere UE și asta este imposibil din cauza politicienilor noștri. Ar însemna ca ei singuri să-și sape groapa. Ei sunt foarte corupți, ar însemna să se desființeze și asta e imposibil. Dacă se votează la referendum unirea, ei nu vor avea încotro și vor trebui să o facă”, a explicat Nicolae. La fel crede și Lulea Marius Dorin, care răspunde întrebărilor puse de jurnaliștii de la Adevărul. Unul din argumente este că Uniunea nu mai are practic intenții, politici de extindere. Reporterul îl îndeamnă să comenteze ideea, relansată periodic în România, că, dacă se va uni cu Basarabia, România va pierde Ardealul. E o „marotă securistică”, lansată în anii 90 de Silviu Brucan, spune Lulea Marius Dorin. Convingerea sa este că politicienii români sunt datori să facă o propunere de unire Republicii Moldova, ceea ce ar permite promovarea unui referendum.

XS
SM
MD
LG