Linkuri accesibilitate

Val de proteste împotriva deciziei premierului Cehiei de a nu-l mai decora pe George Brandy, un supraviețuitor al Holocaustului


Președintele ceh, Milos Zeman, a provocat un val de protese și critici după ce a decis de a nu-l mai decora, de Ziua Națională a Cehiei, pe 28 octombrie, pe un supraviețuitor al Holocaustului. Este vorba de George Brady, în vârstă de 88 de ani care trăiește în Canada de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Nepotul lui, Daniel Herman este ministru al culturii și, recent, la Praga, s-a întâlnit cu liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama. Herman a declarat sâmbătă că „președintele Milos Zeman mi-a spus personal că, dacă voi avea vreo întrevedere cu Dalai Lama, unchiul meu va fi eliminat de pe lista laureaților. Mi-a spus acest lucru la ambasada Slovaciei, îm prezența martorilor”.

Șefii celor două Camere ale Parlamentului de la Praga, Jan Hamacek și Milan Stech, social-democrați ca și premierul Bohuslav Sobotka, i-au cerut lui Milos Zeman, cunoscut pentru orientarea sa pro-rusă și pro-chineză, să ofere explicații în legătură cu scandalul. Lideri ai opoziției și personalități ale lumii culturale au lansat un apel la boicotarea ceremoniei oficiale de la 28 octombrie și organizarea unei manifestații alternative.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG