Linkuri accesibilitate

UE și criza din Ucraina ar fi fost motivele pentru care au fost reduse cu 30% în 2015 pensiile și salariile bugetarilor din regiunea transnistreană...


...a afirmat vineri liderul regiunii transnistrene Evgheni Șevciuk, citat de agenția oficială de la Tiraspol Novosti Pridnestrovia.

Evgheni Șevciuk a explicat că a ținut aceste informații secrete pentru a nu crea panică în rândul populației.

Într-un mesaj televizat către locuitorii regiunii, Evgheni Șevciuk a spus că motivele care au dus la reducerea veniturilor bugetare erau cunoscute și conducerii sovietului suprem, care l-a folosit însă în scopuri electorale, pentru a câștiga alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut, și același lucru îl face și în actuala campanie electorală pentru alegerea, în 11 decembrie, a unui nou lider al administrației transnistrene.

Potrivit lui Evgheni Șevciuk, decizia din februarie 2015 de a reduce cu 30% pensiile și salariile a fost motivată de faptul că Uniunea Europeană intenționa să oprească, din ianuarie anul 2016, exporturile transnistrene pe piețele sale. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, circa 20.000 de locuitori ai regiunii riscau să rămână fără un loc de muncă.

Al doilea motiv a fost ceea ce Șevciuk a numit „riscul unui pericol militar din partea Ucrainei”.

El a spus că experți militari au recomandat crearea unui fond de rezervă pentru dotarea armatei, iar fondurile acumulate au fost utilizate pentru întărirea capacităților militare ale autoproclamatei republici transnistrene.

Potrivit liderului de la Tiraspol, informația a fost ținută secretă din motive de securitate, dar și pentru a evita panica în rândul populației. (IG)

Previous Next

XS
SM
MD
LG