Linkuri accesibilitate

„ A fi părinte și a-ți iubi familia e un dar divin!”


Jurnalul săptămânal cu Nicolae Damaschin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:53 0:00
Link direct

Născut la 19 decembrie 1977, în orașul Bender. Vicepreședinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Magistru în drept constituțional și drept administrativ, Academia de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova. 2007 Magistru în Știinţe politice, expert politolog, Şcoala de Studii Academice Postuniversitare Ovidiu Şincai, Bucureşti România.

Absolvent al Programului Open World, Statele Unite ale Americii. Fondator și ex-copreședinte al Forumului Organizațiilor Studențesti și de Tineret din Republica Moldova.

Luni

Zilele de luni au un caracter aparte, mă mobilizează faptul că am o agendă suprasolicitantă la serviciu, dar nu mă face să renunț la cel mi plăcut ritual matinal, să îmi trezesc fetele și să salut bebelușul care crește în burtica soției. Îi sunt recunoscător soției pentru familia pe care o avem!

De dimineață am reușit să conduc fetița la liceu și să ajung la birou unde a urmat împreună cu colegii o întrevedere cu reprezentanții Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Discuțiile s-au axat pe mai multe aspecte ce țin de activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, legislație, digitalizare ș.a.

În CCA este un ritm alert, la 11:00 a început prima ședință și am avut o ordine de zi destul de generoasă, am analizat Raportul de monitorizare privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, am examinat mai multe sesizări și contestații, am anunțat un concurs pentru utilizarea mai multor frecvențe radio, am analizat o solicitare de reperfectare a condițiilor la o licență de emisie etc.

Am încheiat ședința în două ore, am dispus de o oră ca să revedem chestiunile pentru cea de a doua ședință a CCA care a început la ora 14:00. Am audiat candidații concursului pentru suplinirea funcțiilor de membru al Consiliului de observatori al IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” și am analizat celelalte chestiuni.

Seara am dedicat-o familiei. După o zi istovitoare, am reușit să îmi reîncarc bateriile cu fiicele care sunt atît de diferite, dar atît de deosebite. Sînt tare mîndru de ele!

Marți

Dimineața am fost trezit de cel mai zglobiu glas, cel al Evei, fiica mai mică, care e un vulcan de energie. Ea e cea care dă tonul în casă, iar nouă ne place să îi facem pe plac.

De cum am sosit la serviciu, am examinat poșta de intrare și am analizat solicitările și sesizările venite în adresa CCA. Pentru cineva ar fi o activitate de rutină, însă pentru mine e un grad înalt de responsabilitate și disciplină. Funcția de Vicepreședinte al CCA, mă face să fiu conectat non-stop la tot ce are loc pe piața mediatică, iar acum cînd e în plină desfășurare campania electorală, nu am niciun drept să omit careva aspecte și tendințe din audiovizual.

Pe parcursul zilei am mai comunicat cu echipa, am analizat desfășurarea activităților de monitorizare a mai multor posturi TV care reflectă campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Rezultatele preliminare ne demonstreaă deja tendințele și accentele puse de radiodifuzori. Rezultatele monitorizării mi-au lăsat un gust amar, lucrurile nu evoluează, iar comportamentul unor radiodifuzori rămîne a fi unul iresponsabil și nesatisfăcător.

Participarea mea la Gala proiectului "Jurnalist în România" care a avut loc săptămîna precedentă începe să dea roade. După masă, am primit un email de la colegi pentru a iniția noi punți de colaborare. Îmi place cînd lucrurile evoluează și ne face să creștem și să ne dezvoltăm.

După serviciu am mers la cursurile de engleză. Încerc să îmi îmbunătățesc engleza și să învăț limbajul de specialitate. Cele două ore de curs au fugit nemilos de repede. Grăbit am mers spre casă unde sînt așteptat la cină. Chiar dacă era tîrziu déjà, familia mereu a respectat tradiția de a cina împreună, să analizăm cum am petrecut ziua, cu cine am interacționat, ce rezultate avem. Împreună cu soția am culcat fetele și am mai dispus de un pic de răgaz de a pune la punct unele detalii privind activitățile din această săptămînă.

Miercuri

Dimineața la birou am început-o cu butonarea telecomenzii și analiza contentului care se dă la posturile TV. Am atras atenție la modul în care radiodifuzorii au dat pe post publicitatea electorală, dacă au fost respectate exigențele impuse de CEC și CCA. Am urmărit cum au fost tratate știrile în buletinele informative de marți și am analizat dezbaterile electorale de la mai multe posturi de televiziune.

Pe parcursul zilei am avut o întrevedere cu Președintele IPNA Compania ”Teleradio-Moldova”, Dna Olga Bordeianu, cu care am discutat mai multe aspecte ce țin de activitatea radiodifuzorului public, problemele cu care se confruntă, strategiile de viitor și digitalizarea arhivei TV și radio și procurarea serverilor pentru stocarea informației. Lucrurile nu sînt simple și niciodată nu au fost simple la televiziunea și radioul public, dar apreciez că se încearcă din răsputeri să fie mișcate lucrurile din loc în ciuda resurselor de care beneficiază, totul datorită spiritului de echipă, dedicației și profesionalismului.

Am încheiat ziua de lucru cu mai multe activități ce țin de organizarea internă a CCA, comunicare cu colegii și pregătirea pentru participarea la Școala de studii avansate în jurnalism la care voi participa joi.

De la birou, am mers la cursurile de engleză, după care am fugit spre casă, locul unde mă voi putea relaxa și pune la loc toate gîndurile.

Joi

,,Fiecare moment este un fruct al mileniilor", este unul dintre preferatele mele proverbe, iar de cînd sîntem în așteptarea bebelușului, mă conving de puterea acestor cuvinte. Savurăm aceste clipe minunate și simt că aceste momente sînt un dar de neprețuit.

De dimineață am participat la o sesiune de instruire la Școala de studii avansate în jurnalism, unde am discutat cu audienții despre activitatea CCA, reflectarea campaniei electorale la radio și TV, legislație ș.a. Am avut un dialog destul de încins cu viitorii jurnaliști, fapt ce îmi demonstrează că au caracter și sînt bine intenționați în a îmbrățișa o meserie destul de incomodă pentru unii.

La birou am revăzut unele acte, am verificat corespondența, am comunicat cu colegii despre unele modificări, rectificări și despre activitățile care urmează să le facă, procesele de judecată în care sîntem implicați și alte chestiuni de ordin intern.

După masă am participat la o întrevedere cu colegul meu, Dl Ștefan Creangă, Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe. Dl Creangă mereu a fost receptiv la solicitările venite din partea CCA, contribuind semnificativ la îmbunătățirea domeniului audiovizual, împreună reușind să aducem modificări la legea achizițiilor publice care în final a permis radiodifuzorului public să aibă condiții mai extinse pentru achiziționarea filmelor străine și altele. Discuțiile au avut un caracter strict profesional, analizînd mai multe aspecte ce țin de bugetele și activitatea audiovizualului. Sînt mândru de relația pe care am construit-o de-alungul timpul cu Dl Creangă, fiind o persoană profesionistă și extreme de receptivă, un om de la care mereu a ice învăța.

Ieșind de la o întrevedere, am intrat în alta, dar sînt déjà obișnuit cu un asemenea ritm. Următoarele discuții le-am purtat cu cîțiva radiodifuzori, privind desfășurarea dezbaterilor electorale, participarea candidaților, regulile și situațiile sesizate de unii concurenți electorali.

Seara, ca de obicei, am mers la orele de engleză. Extenuat, am ajuns acasă, unde am cinat cu familia și am reușit să verific temele Dariei. Mereu am avut încredere în ea și o încurajez să facă totul ce îi place și îi este potrivit vîrstei sale adolescentine.

Vineri

Sîntem într-o săptămînă cu șase zile lucrătoare. De fapt, chiar mai bine pentru echipa CCA, reușim să lucrăm mai mult la cel de-al doilea raport de monitorizare privind reflectarea campaniei electorale. Colegii din Direcția monitorizare s-au dedicat acestui raport, aș putea spune că lucrează la el non-stop, fără seri și weekend-uri libere. Împreună am examinat rezultatele preliminare, am confruntat cu datele primului raport și cu cel prezentat de societatea civilă. Săptămâna viitoare va fi prezentat public.

În prima jumătate a zilei am convocat o ședință de lucru cu șefii direcțiilor. Am discutat despre ordinea de zi pentru ședința ce o pregătim, gradul de realizare a tuturor chestiunilor, publicarea în Monitorul oficial al chestiunilor din ședința anterioară, unele probleme de ordin tehnic etc. Este foarte important să ai încredere în oamenii cu care lucrezi, rezultatele instituției, sînt eforturile lor și stresul zilnic.

Am avut o întrevedere cu Viceministrul Afacerilor Intene, Dl Oleg Babin, cu care am discutat realizarea și promovarea în comun a CCA și MAI a unei campanii sociale la TV și radio despre siguranța copiilor și de îmbunătățirea imaginii poliției în societate.

După masă, am dedicat mai mult timp unor activități de rutină inevitabile, cum ar fi: analiza actelor și solicitărilor parvenite la CCA, oferirea unui interviu și am răspunsuns la mai multe email-uri și scrisori.

Seara am mers la cinematograf cu familia. Am promis fiicelor că ne vom distra și m-am ținut de cuvînt. A fi părinte și a-ți iubi familia e un dar divin!

XS
SM
MD
LG