Linkuri accesibilitate

Cioloș nu candidează, dar își exprimă principiile asupra viitoarei guvernări (Adevărul)


Revista presei de la București

Din nou despre platforma-program prezentată de premierul Dacian Cioloș, și despre care primele reacții de presă au fost de apreciere, urmate de un recul, cu obiecții formulate mai ales în presa de ieri. Mircea Vasilescu poate fi citit azi în „Adevărul” cu opinia că mișcarea premierului a fost ”foarte deşteaptă”. Nu candidează, dar își exprimă principiile asupra viitoarei guvernări. ”Cioloş e cel mai bun şi onest şi vizionar premier de după 1990 şi n-ar fi rău să rămână în funcţie şi după alegeri. Dar e complicat”. De această dată, adaugă comentatorul, totul va depinde de calitatea campaniei electorale pe care o vor face liberalii și cei de la Uniunea Salvați România: ar trebui să scoată ”din case, în ziua votului, alţi alegători: cei care sunt dezamăgiţi şi care vor altceva. Chiar li se oferă altceva. Chiar merită să iasă din letargie şi să voteze”, scrie Mircea Vasilescu.

Nu e și părerea lui Teodor Tiță, de la „Dilema Veche”: programul lui Cioloș enunță principii, dar nu oferă soluții. Are totuși meritul că îi ”galvanizează” pe liberali. Mai greu va fi cu electoratul de centru, anti-PSD dar nu neapărat de dreapta, care va trebui să decidă, de pildă, ”dacă le place mai mult Cioloș decât le displace PNL”.

Mihai Duță, de la „România liberă”, crede că atacurile venite dinspre PSD la adresa lui Dacian Cioloș îi prind bine actualului premierul. Cam așa a fost și la prezidențialele din 2014, când atacurile lui Victor Ponta și încercarea guvernului său de a bloca votul celor din diaspora au dus la victoria lui Klaus Iohannis. Și nu e singurul exemplu din articol.

Dar apropiata campanie electorală pentru legislative are toate șansele să fie anostă, scrie Alin Seserman în „Evenimentul zilei”. Programele partidelor mari, PSD și PNL, nu conțin accente naționaliste, dar candidații vor folosi probabil copios asemenea teme, pentru că au capacitatea să capteze emoțional. Se va vorbi despre susținerea produselor românești, sprijinirea capitalului autohton, stoparea vânzării terenurilor către străini, susținerea micului producător în fața marilor magazine cu capital străin, vor fi atacate băncile și corporațiile. Jurnalistul de la „Evenimentul zilei” le reamintește politicienilor că în Parlamentul European au fost votate rapoarte și rezoluții de alt tip, în acord cu principiile europene, pe care le-au susținut și colegii lor europarlamentari, de asemenea legitimați de un scrutin în țară.

În România s-au adunat trei milioane de semnături pe o petiție care solicită modificarea textului din Constituție referitor la căsătorie. Semnatarii doresc ca prin ”soți” să se înțeleagă exclusiv un bărbat și o femeie, deci nu persoane de același sex. Președintele Klaus Iohannis s-a exprimat recent în dezacord cu inițiativa și a făcut apel la toleranță. Ioana Ene-Dogioiu îi dă dreptate într-un articol de pe Ziare.com și se întreabă cum de nu s-au găsit măcar minimum de semnături, 300.000, în favoarea unei alte inițiative, mult mai utile în întărirea familiei: pedepsirea zdravănă a violenței în familie.

XS
SM
MD
LG