Linkuri accesibilitate

Sondaj BOP: Igor Dodon ar putea câștiga și în al doilea tur de scrutin


Igor Dodon, la un protest în fața Parlamentului, octombrie 2015
Igor Dodon, la un protest în fața Parlamentului, octombrie 2015

Rezultatele Barometrului nu reflectă efectele deciziei opoziţiei de dreapta de a înainta un singur candidat

Cu numai 10 zile înaintea alegerilor prezidențiale, un nou sondaj de opinie confirmă că socialistul Igor Dodon are șansele cele mai mari atât în primul, cât și al doilea tur, având un avantaj confortabil față de ambii săi potențiali rivali principali, Maia Sandu și Marian Lupu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Rezultatele Barometrului nu reflectă efectele deciziei opoziţiei de dreapta de a înainta un singur candidat în scrutinul prezidenţial şi anume pe lidera PAS, Maia Sandu. Datele au fost colectate până la anunțarea acestei decizii, a precizat din start directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie.

Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare candidatul socialiştilor Igor Dodon ar obţine în primul tur 27 la sută. De trei ori mai puţin ar acumula Maia Sandu, care se clasează pe locul doi cu 9,3 la sută. Sandu este urmată de Andrei Năstase (8,1%) şi Marian Lupu (7,5%).

Deşi au rămas zile numărate până la alegeri, aproape o pătrime dintre respondenţii care spun că se vor prezenta la urne încă nu au decis pe cine să voteze, a remarcat Arcadie Barbăroşie. Iată cum comentează el intenţiile de vot:

Arcadie Barbarosie
Arcadie Barbarosie

„Ar putea fi un predicator al rezultatelor alegerilor, dar foarte atent, pentru că este foarte mare procentul celor indecişi 22 la sută. Nu ştim cum vor vota ei. Depinde foarte mult de campania electorală. Nu a fost prins momentul Maia Sandu un singur candidat a forţelor pro-europene de opoziţie. Cu o rată atât de înaltă de indecişi e foarte greu de prognozat. Nu luaţi sondajul drept prognoză directă a alegerilor.”

Două treimi din susţinătorii lui Andrei Năstase ar putea migra în bazinul electoral al Maiei Sandu, anticipează expertul Vasile Cantarji de la CBS-Axa, compania care a realizat sondajul la comanda Institutului de Politici Publice.

Deşi Igor Dodon conduce detaşat, inclusiv în sondajele făcute publice până acum, şansele candidatului socialist de a câştiga alegerile din primul tur sunt minime, presupun experţii care au participat la realizarea barometrului, Igor Boţan şi Victor Ciobanu:

„În principiu poate, dar probabilitatea este foarte mică. Dacă adunăm procentajul lui Igor Dodon cu cel al indecişilor şi admitem că toţi indecişii ar vota cu Igor Dodon ar fi, dar acest lucru este puţin probabil.”

Sondajul prezintă şi câteva scenarii ipotetice pentru turul doi al scrutinului. Rezultatele sugerează că socialistul Igor Dodon ar câştiga, indiferent cu cine se va duela. Totuşi, cel mai puternic oponent al lui Igor Dodon ar fi Maia Sandu, mai curând, decât Marian Lupu sau Andrei Năstase, arată sondajul, care, amintim, reflectă situaţia de până la anunţul lui Năstase că se retrage din cursă în favoarea Maiei Sandu. Arcadie Barbăroşie a subliniat că sunt doar nişte ipoteze şi că în acest moment orice scenariu poate fi luat în calcul:

„E posibil scenariul ca în turul doi să câştige Igor Dodon. este posibil ca opoziţia pro-europeană să câştige în turul doi. Vă atrag atenţia că noi nu am măsurat diaspora. Nu ştim cum se va prezenta diaspora la vot şi cum va vota.”

Barometrul arată, între altele, că cei mai mulţi dintre respondenţi cred că pentru a îmbunătăţi situația social-economică din ţară ar fi nevoie de schimbarea actualei guvernări, iar opoziţia de stânga ar fi deocamdată mai bine poziționată decât cea de dreapta.

Previous Next

XS
SM
MD
LG