Linkuri accesibilitate

„Unde io-maio ați deschis voi locuri de muncă?”


Deținătorii de patente, în mare parte comercianți la piață, au organizat în decursul acestui an doar în capitală 12 proteste

Micii întreprinzători au demonstrat astăzi în capitală, protestând din nou împotriva planului autorităților de a interzice de la 1 ianuarie comerțul în bază de patentă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Galina Daniliș: „O țară mai prostească nu există pe fața pământului. Oamenii să vie să protesteze, fără război, fără pietre, fără săpi, dar ei - nimic. Vă aud: „Mai multe locuri de muncă!” Unde io-maio ați deschis voi locuri de muncă, potlogarilor?”

Galina Daniliș
Galina Daniliș

Vânzătoarea Galina Daniliș a schimbat pentru o zi tejgheaua de la târg pe protestul din faţa Guvernului. Astăzi, piața de la Telenești, unde lucrează femeia, a fost închisă. La fel ca şi pieţele din Şoldăneşti, Călăraşi şi Orhei. Vânzătorii au venit să protesteze în capitală. Galina este convinsă că decizia autorităților de a înlocui patenta cu întreprinderile individuale urmăreşte nu atât binele micilor antreprenori, cât recuperarea banilor furați din sistemul bancar.

Galina Daniliș: „Noi dăm statului și când colo și asta, ceea ce le dăm tot li s-a părut puțin, că trebuie de acoperit miliardul cela, că acolo nu-i unul, la drept vorbind, și nici două. Fără tăt. Un bou și acela be, be și se satură, dar ei nu se satură cu nică, măi oameni buni. Lor le trebuie un Vlad Țepeș. Lor le trebuie un Ștefănel să-njie. Atunci a s-alerge ei prin jii. Îi așa, or nu-i așa?”

Un nou protest al deținătorilor de patentă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

Protestul de azi este cea mai amplă acțiune organizată de deținătorii de patente în acest an. Organizatorii pretind că peste două mii de comercianţi au participat la protestul din centrul capitalei. Vladimir Verba a venit de la Telenești. De aproape două decenii vinde jucării, inclusiv fluiere din plastic, ca cel în care sufla astăzi cu supărare. Cu greu îşi imaginează ce va face de la 1 ianuarie, dacă nu va mai putea activa în baza patentei.

Vladimir Verba
Vladimir Verba

Vladimir Verba: „Deschizi întreprinderea, trebuie să treci toate instanțele. Trebuie să-nămești buhalter (n.r.: contabil, din rusă). Tot trebuie achitat. Eu n-am studii și soția tot n-are studii. Ban, ban și ban. Și dacă n-ai dat un cec la cumpărător, 10 mii, așă-i? O dată, de două ori. Pe urmă unde mă duc eu? În râpă.”

Deținătorii de patente, în mare parte comercianți la piață, au organizat în decursul acestui an doar în capitală 12 proteste. Promit că vor continua manifestațiile, până când doleanțele lor vor fi îndeplinite. Mâine au fost invitați la Guvern, însă patentarii nu-și fac mari speranțe. De ce, explică preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan.

Eugen Roşcovan: „Ei vor să facă pe mâine un show. Sunt mincinoși. Ei scumpesc afacerea. Nimeni n-o să lucreze în varianta pe care o înaintează ei. N-o să plece nimeni din piață. O să treacă toți în economia tenebră”

Eugen Roscovan
Eugen Roscovan

Recent, ministrul economiei Octavian Calmâc declara că în baza noii legi antreprenorii vor avea, de fapt, mai multe drepturi şi insistă că întreprinderea individuală vine ca o soluție pentru ei şi nu ca o formă de presiune. De exemplu, lichidarea patentei ar duce la dispariţia evaziunii fiscale şi înlăturarea concureneţi neloiale. Pe Dumitru, vânzător la una din piețele capitalei, argumentele invocate de oficiali nu l-au convins.

Dumitru: „Să caute banii, unde sunt bani, unde se fură bani, în benzinării, în restaurante, hoteluri. Acolo să caute banii, dar nu la mine unde lucrez cu două mii de euro investiții caută banii furați. Și asta-i ultima răsuflare. Dac-ar fi să deschidă undeva locuri de muncă. Eu nu vreau să plec peste hotare.”

Dumitru
Dumitru

Aşadar, de la 1 ianuarie anul viitor, comercianţii, deţinători de patente, ar putea fi forțaţi să-şi înregistreze afacerile ca întreprinderi individuale. Decizia ar urma să fie luată în baza unei legi din 2008. Anul trecut, comercianţii au contribuit la bugetul de stat cu 39 milioane de lei, arată cifrele Inspectoratului Fiscal de Stat, bani colectaţi din taxele pentru patente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG