Linkuri accesibilitate

Rusia va inaugura astăzi la Paris un centru de spiritualitate ortodoxă și cultură rusă


Rusia va inaugura astăzi, în centrul Parisului, un mare „centru spiritual și cultural”, încununat de cupola aurie a unei catedrale ortodoxe. Complexul ce se află în apropierea Turnului Eiffel va fi deschis de ministrul rus al culturii Vladimir Medinski. La ceremonie urma să participe și președintele Vladimir Putin, dar vizita sa a fost anulată pe fondul criticilor occidentului la adresa Rusiei în legătură cu războiul din Siria.

Complexul de la Paris include Catedrala „Sfintei Treimi”, care are cinci cupole aurite, un oficiu parohial, o școală și un centru cultural cu spații pentru expoziții, o cafenea și un magazin de cărți.

Construcția centrului de spiritualitate ortodoxă și cultură rusă, finanțată din bugetul de stat al Rusei, a costat circa 170 de milioane de euro. El este privit ca o expresie a tendinței Moscovei de a proiecta în lume imaginea unei Rusii evlavioase și de afirmare a sa în calitate de lider și protector al valorilor tradiționale.

În decembrie este așteptată vizita la Paris a Patriarhului Rusiei Kiril. Patriarhul va oficia serviciul divin de sfințire a catedralei, al cărei interior ar urma să fie finisat anul viitor.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG