Linkuri accesibilitate

Sectorul bancar, în pragul unei noi crize? (Mold-street.com)


Polarizarea voturilor pe doi candidați (I.Chifu / Deschide.md)

Iulian Chifu, într-un editorial publicat pe portalul deschide.md, scrie despre „cât de important este faptul că opoziția proeuropeană de dreapta a reușit să desemneze un candidat unic”. Chiar dacă în opinia editorialistului nominalizarea a fost una târzie, „toate sondajele de opinie consemnează perspectiva polarizării voturilor pe doi candidați: Igor Dodon și Maia Sandu”. O astfel de „profilare în prim-plan” a doi candidați, „ dă naștere la eliminarea din cursă a candidaților marginali, anticipează autorul, în opinia căruia cel mai mult vor avea de pierdut Marian Lupu, Iurie Leancă și Mihai Ghimpu. Iulian Chifu scrie că pentru Iurie Leancă, „mersul înainte în campanie e sinucigaș din punct de vedere politic”, „Marian Lupu va dispărea după primul sondaj în care va fi devansat cu peste 10 procente de Maia Sandu”, iar Mihai Ghimpu „se află sub nivelul propriului partid și sub marja de eroare, ca tendință de vot”. Cum explică Iulian Chifu aceste lucruri, citiți pe site-ul deschide.md.

Și analistul Dan Dungaciu comentează pentru Televiziunea Română că, „pe hârtie, şansele Maiei Sandu au crescut, dar și Marian Lupu va continua să lupte pentru şansele lui”. Analistul este de părere că „indiferent cine intră în turul doi, fie că este vorba de Maia Sandu, sau de Marian Lupu, Igor Dodon are toate şansele să piardă turul secund”, a declarat Dungaciu.

Jurnaliștii de la mold-street.com scriu că „sectorul bancar este în pragul unei noi crize”. „În spatele rapoartelor triumfaliste ale conducerii țării, se ascunde o situație economică gravă”. Mai exact, jurnaliștii au în vedere că mai multe credite vechi, acordate anterior de bănci, devin neperformante. De la începutul anului, volumul creditelor neperformante a crescut cu aproximativ 2,3 miliarde de lei, adică până la peste 6 miliarde în total. „Proveniența acestor credite neperformante sunt în primul rând marile întreprinderi, multe dintre ele aflate în situație de faliment”, a spus guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, citat de mold-street.com. Jurnaliștii explică că „întreprinderile moldovenești au reușit să producă mai mult, dar să vândă mai puțin, în prima jumătate a anului”.

Jurnaliștii de la ziarul „Adevărul” scriu un articol în care se întreabă dacă alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor fi urmate de proteste. „Politologul român specializat în spaţiul postsovietic Octavian Milewski a fost cel care a lansat recent ideea că, după alegerile prezidenţiale din Republica Moldova din toamna acestui an, va avea loc un „maidan”, deoarece actuala guvernare ar planifica falsificarea alegerilor”. Pentru Adevărul a comentat și analistul politic „Expert-Grup“ Dionis Cenuşă. El consideră că „există o probabilitate mică a unei victorii pentru candidatul PDM, iar asta reduce posibilitatea unor proteste antiguvernamentale”. Pe de altă parte, Dionis Cenușă nu crede „că există suficiente emoţii proeuropene care să încurajeze proteste în cazul victoriei socialistului Igor Dodon”. Prin urmare, analistul spune că este o probabilitate foarte mică pentru declanşarea unor proteste de amploare.

Lilia Zaharia scrie pentru portalul report.md că autoritățile „investesc în pereții unor judecătorii ce urmează a fi comasate”. Din cele 44 de judecătorii de fond câte sunt acum, vor rămâne doar 15. Un exemplu în acest sens, este judecătoria Fălești, care urmează să primească trei milioane de lei pentru extinderea clădirii, asta chiar dacă „această instituție va dispărea, prin fuzionarea cu Judecătoria Sângerei”, scrie Lilia Zaharia. Judecătorii spun însă că banii sunt alocați pentru întreținerea clădirilor, și nu pentru reparații capitale.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG