Linkuri accesibilitate

Programul România 100 (republica.ro; Adevărul)


Tactica lui Cioloș, PNL și alegerile (Andreea Pora/„22”).

Programul România 100, prezentat ieri de premierul Dacian Cioloș, este bine primit în presa de azi. Se consideră că principiile de guvernare propuse sunt incontestabile și ar putea fi susținute de către orice formațiune politică. Este o „ofertă de bună guvernare [...].Iată ce știu, vreau și pot să încerc să fac. Și dacă nu eu, atunci altul, dar asta cred că e de făcut”, îl rezumă Cristian Tudor Popescu pe site-ul republica.ro. El deduce din program și un fel de „Decalog” căruia ar trebui să-i corespundă orice prim ministru. Deocamdată, susține Popescu, numai Dacian Cioloș îi face față dintre toți premierii României postcomuniste.

Ion M. Ioniță scrie în Adevărul că „publicarea documentului va galvaniza campania electorală” și „va centra atenţia asupra actualului premier, pe care electoratul îl va percepe, de fapt, ca principal competitor”. Totuși, Dacian Cioloș nu candidează ca parlamentar și nu se înscrie în niciun partid înainte de alegerile din decembrie. Analistul consideră că e o bună mișcare politică a echipei de colaboratori a premierului, o mișcare „care reuşeşte să repornească o campanie amorţită din cauza lipsei locomotivelor electorale”. Partidul Social Democrat, văzut ca favorit în sondaje, nu a anunțat încă un potențial premier, iar etalarea intermitentă a numelui lui Vasile Dâncu, vicepremier în actualul guvern tehnocrat, pune încă probleme partidului condus de Liviu Dragnea. În PSD, arată Ion M. Ioniță, Vasile Dâncu e perceput ca prea reformist și prea intelectual, „nu este din ADN-ul partidului şi mai ales al baronatului din teritoriu”.

Andreea Pora abordează același subiect în noua ediție a revistei 22. Ea remarcă de la bun început intervenția oportună a președintelui Klaus Iohannis, care l-a cam „somat” recent pe Dacian Cioloș să-și lămurească intențiile, de fapt opțiunile politice. Programul anunțat acum este unul de guvernare, deci conține implicit și declarația de disponibilitate a lui Cioloș de a rămâne premier după alegeri, dar fără să opteze încă pentru un partid. Andreei Pora i se pare că principalul avantaj al tacticii alese e faptul că apropie, prin forța lucrurilor, Partidul Național Liberal de Uniunea Salvați România. Amândouă și-au anunțat susținerea pentru Cioloș pentru un nou mandat de premier. Pora avertizează: „Mulți analiști spun că liberalii nu se vor mo­bi­liza, că Cioloș le stă în gât, așa cum le-a stat și Mihai Răzvan Un­gu­reanu, și că Dacian Cioloș ar tre­bui să facă gesturi fățișe de curtoazie, eventual pro­mi­si­uni că se va înscrie în PNL după alegeri”. În săptămânile de campanie electorală, marele risc pentru premierul actual este neutralitatea politică la care singur s-a angajat. Va trebuie să-i descopere zonele de elasticitate și să le folosească inteligent. Se vor înteți atacurile la adresa tehnocraților, mai spune jurnalista de la 22. Chiar actuala campanie anti-procurorul general anticorupție și anti-DNA ar viza de fapt, prin ricoșeu, să-i șubrezească „pe ceilalți actori implicați în susținerea justiției - pre­ședinte, premier, chiar PNL și USR”. Va fi misiunea președintelui Klaus Iohannis să contracareze și să tempereze aceste tensiuni. „S-ar putea să se descurce chiar bine [...], spune Pora. Iohan­nis își atacă adversarii, îi pune la punct în termeni foarte tăioși, are opinii în pro­ble­me vitale și reacționează prompt”. Mai rămâne de îndeplinit o singură condiție: Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România, pe care sondajele le dau acum cam la 40 de procente împreună, cu 8 mai puțin decât cuplul PSD-ALDE, să câștige alegerile.

XS
SM
MD
LG