Linkuri accesibilitate

„Candidatul unic schimbă dispozitivul electoral” (Vasile Gârneț/Ziarul Național)


„Orice candidat controlat de Plahotniuc și care va garanta funcționarea în viitor a mașinii de spălat bani numită Republica Moldova e candidatul Moscovei” (Armand Goșu/tribuna.md).

Candidatul unic schimbă dispozitivul electoral”, notează scriitorul Vasile Gârneț într-un editorial publicat pe site-ul „Ziarului Național”. Dar candidatul unic trebuie să fie mai mult decât a fost liderul PAS, o atenţionează el imediat pe Maia Sandu. Electoratul, crede Gârneț, așteaptă semnalul că alianța dintre partidele pro-europene de opoziție, PAS, PPDA și PLDM, este făcută nu doar pentru prezidențiale, ci vizează și victoria în alegerile parlamentare. Scriitorul se aşteaptă ca Maia Sandu să facă un apel către celorlalți concurenți electorali cu viziuni proeuropene și unioniștilor de a se alătura candidatului unic al Opoziției anti-oligarhice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Într-un editorial publicat de acelaşi site Nicolae Negru continuă tema explicând de ce, după părerea sa, Leancă și Lupu ar trebui să abandoneze cursa prezidențială. Pentru că dacă cei doi ar repeta gestul lui Andrei Năstase de a se retrage în favoarea Maiei Sandu, liderului PAS i-ar rămânea puțin ca să învingă din primul tur, lăsându-l în offside pe Igor Dodon. Retragerea președintelui PD, Marian Lupu, din cursa electorală ar fi, pentru negru, un gest de recunoaștere a „greșelilor”, un gest de regret din partea PD, un „tribut” obligatoriu pentru continuarea cursului european. Maia Sandu, la rândul ei, ar putea să-și revadă programul pentru a renunța la unul din angajamentele mai radicale, destabilizatoare, cum ar fi provocarea de alegeri anticipate, îşi duce până la capăt ideea Nicole Negru.

Oprindu-se mai atent la candidatura Maiei Sandu, Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, spune într-un interviu la RFI că aceasta îi încurcă pe cei care nu vor schimbarea în Republica Moldova. După părerea sa, numirea Maiei Sandu în calitate de candidat comun este capabilă să scoată din apatie electoratul. Acesta o va vota pe Maia Sandu, se declară convins Victor Chirilă, pentru că cetățenii moldoveni care doresc orientarea Republicii Moldova spre UE „nu pot vota cu Dodon ori cu Lupu.”

Dionis Cenușa analizează într-un comentariu publicat pe site-ul Agenției IPN problema regională a „statului capturat” și a „oligarhilor utili” în proximitatea UE. Autorul se referă la trei state, Republica Moldova, Georgia și Ucraina şi avansează ideea că, în general, implicarea oligarhilor în procesul decizional contravine principiilor democratice, dar oligarhii din aceste trei state s-ar prezenta drept agenți sanitari indispensabili într-un sistem politic corupt. Faptul că aceşti „oligarhi utili” sunt acceptabili pentru segmente largi din societate, în Ucraina și Georgia, îi face legitimi și pentru dialogul cu partenerii externi, inclusiv UE. Pe de altă parte, după cum notează politologul, depolitizarea instituțiilor și demontarea treptată a „statului capturat” în Republica Moldova și în regiune reprezintă o necesitate pentru depășirea cercului vicios.

Prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc declară într-un interviu pentru portalul ALLMOLDOVA că Igor Dodon (PS) reprezintă un pericol real pentru Republica Moldova, fiind un „om care insistă în ambițiile lui greșite și dăunătoare.” În opinia lui Plahotniuc, Dodon are „o capacitate extraordinară de manipulare și ar putea din postura de președinte să pună țara pe o cale extrem de periculoasă.” În același timp, fruntașul democrat spune că Maia Sandu pare sinceră și este corect direcționată, chiar dacă mai și greșește. „[…] Poate nu ar fi un președinte bun, dar nu cred că s-ar apuca să distrugă țara. Indiferent de situație, rămân la ideea că Republica Moldova trebuie condusă de un președinte pro-european”, a declarat Vlad Plahotniuc, fiind întrebat pe cine ar alege ca simplu cetățean între Dodon și Sandu.

La declarațiile lui Plahotniuc, liderul PS, Igor Dodon a reacționat pe pagina sa de Facebook: „[…] Înțeleg că îl promovează pe Lupu, înțeleg că o protejează pe Maia Sandu, pentru care a făcut înțelegere cu americanii. […] Dacă el va falsifica în favoarea protejaților Lupu și Sandu, va avea de înfruntat furia poporului. Dacă nu va ceda în fața mea ca președinte al țării, va simți furia poporului. Dacă nu va ține seama de alegerea și voința cetățenilor, va fi luat pe sus de popor. Să nu vorbească de revoluție el, pe care revoluția îl paște.”

Maia Sandu: „Șeful corupției, la închisoare în câteva luni” – titrează „Deutsche Welle” într-o corespondență în care este citată candidatul comun Maia Sandu, care a declarat că își propune să „răstoarne sistemul oligarhic”, să pornească „adevărata luptă împotriva corupției” și să-l pună la închisoare pe „șeful corupției” – controversatul oligarh Vlad Plahotniuc în următoarele câteva luni.” „[…] Suntem tare supărați pe corupți și o să începem curățarea acestui sistem, pentru că din cauza lor nu avem locuri de muncă. Cine o să investească într-o țară despre care toată lumea știe că aici se fură 12% din PIB?”, a declarat Maia Sandu, menționând că își dorește ca în Republica Moldova să fie construită o clasă politică, care să lupte corect și civilizat.

Analistul politic român, Armand Goşu, expert pe spațiul ex-sovietic, afirmă într-un interviu acordat portalului Tribuna.md, întrebat ce obiectiv are Rusia în Republica Moldova, că acum nu vede nici un interes din partea UE și NATO să se extindă până la Nistru, „nici măcar prin unirea Republicii Moldova cu România.” „[…] Rusia nu se teme de unirea Republicii Moldova cu România. În acest caz, Kremlinul ar primi un cadou nesperat, va putea să destabilizeze un membru fragil, dar important în acest context regional, din NATO și UE”, a opinat expertul, care mai spus că anumite cercuri din Rusia și-ar dori să păstreze Republica Moldova cum este astăzi, care este „una dintre cele mai sigure mașini de spălat bani.” Cu referire la candidații Moscovei în prezidențialele din Republica Moldova, Armand Goșu a declarat că „orice candidat controlat de Plahotniuc și care va garanta funcționarea în viitor a mașinii de spălat bani numită Republica Moldova e candidatul Moscovei” și că Dodon sau Lupu pot fi agreați la Kremlin în aceeași măsură. Cât despre „candidatul Occidentului”, expertul român a declarat că Maiei Sandu i s-ar face culoar în speranța că va intra în turul doi, dar că aici lucrurile nu sunt foarte clare.

Analistul politic Vitali Andrievski notează într-un comentariu publicat pe portalul de expresie rusă AVA.MD că în 25 de independență ai Republicii Moldova conducerea țării nu a reușit și nu a dorit să schimbe sistemul de administrare al statului. Pentru că majoritatea funcționarilor din Republica Moldova au fost formați în sistemul sovietic, aceștia nu fac față noilor condiții de administrare, bazată pe proiecte și strategii de domenii. Expertul optează pentru o „revoluție de sus”, pe de o parte, și cu presiunile societății civile asupra guvernării, pe de altă parte.

Președintele transnistrean merge împotriva Moscovei?” este titlul unui articol publicat în zarul rus „Nezavisimaia Gazeta”, potrivit căruia Kremlinul demonstrativ îi întoarce spatele actualului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Autorul articolului, Vladimir Saveliev menționează că la Moscova ar fi examinate mai multe scenarii de înlăturare a lui Șevciuk de la putere pentru a se evita un atac raider asupra Transnistriei din partea grupului care sprijină financiar campania electorală a actualului președinte transnistrean – reprezentanții oligarhiei transnaționale în fruntea căreia ar sta miliardarul kazah Tolgat Baitaziev. În plus, potrivit articolului, Moscova este iritată de unele acțiuni și greșeli comise de Șevciuk, care au condus la destabilizarea politică și economică a regiunea.

XS
SM
MD
LG