Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Problemele din Codul Electoral destabilizează guvernarea


Limitarea la 35 a numărului de secții de votare în fiecare din țările cu imigranți economici bulgari au încordat relațiile între partenerii din coaliția aflată la guvernare.

La mai puțin de patru săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Bulgaria, limitarea la 35 a numărului de secții de votare în fiecare din țările cu imigranți economici bulgari și particularitățile numărării buletinelor cu vot „împotrivă tuturor” au încordat relațiile între partenerii din coaliția aflata la guvernare.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Primul ministru Boiko Borisov a convocat de urgență deputații din partidul GHERB după ce, în urmă neprezentării acestora a eșuat ședința extraordinară a parlamentului la care urma să fie dezbătute problemele din campania electorală. Vădit enervat el a cerut ca deputații să renunțe la boicot, să se prezinte în sala marți și să voteze în favoarea propunerilor opoziției.

„Nu doresc ca oamenii să creadă că pregătim furtul alegerilor”, a spus premierul, adăugând - „M-a surprins comportamentul deputaților. În fața mea sunt cuminți”.

Premierul și-a repetat avertismentul că dacă candidatul partidului său, președinta Parlamentului Țețka Țaceva, nu va câștiga alegerile la primul tur, va merge spre alegeri parlamentare anticipate.

Borisov a criticat comportamentul socialiștilor care au ridicat la ultima ședință a Parlamentului o pancarda – „Ei au înGHERBat Bulgaria” [joc de cuvinte din care reiese că partidul GHERB a îngropat Bulgaria].

Premierul apoi și-a îndreptat furia spre partenerii din Blocul reformator. „Nu mă mai ocup de ei. Ori se comporta ca partid aflat la guvernare ori la revedere. Cu 7 miniștri, cu adjuncți de miniștri pe spinarea mea, se prefac a opoziție în timp ce GHERB adună criticile. Pe bună dreptate oamenii mei cer remanierea cabinetului.”

Cei din opoziția au cerut amendarea Codului Electoral astfel încât în țările unde alegătorii cer să fie deschise un număr suplimentar de secții.

O altă problemă este legată de numărarea buletinelor cu pătrățel marcat „vot împotrivă tuturor” ce va putea permite teoretic câștigarea alegerilor cu mai puțin de 50% din voturi. Borisov însă a aruncat vina pe partenerii din Blocul reformator care, după el, au introdus numitul vot împotrivă tuturor ca să nu aibă probleme cu trecerea barierei de 4% la viitoarele alegeri parlamentare.

Borisov a promis renunțarea la limita de 35 de secții pe țară introdusă la propunerea partenerilor din Blocul patriotic în scopul limitării votării în Turcia. În schimb patrioții au avertizat că vor părăsi coaliția.

Previous Next

XS
SM
MD
LG