Linkuri accesibilitate

O pledoarie pentru interzicerea traseismului politic (D. Spătaru/tribuna.md)


Rapoartele financiare ale candidaţilor la prezidențiale (Mold-street.md).

Dumitru Spătaru face într-un editorial de pe tribuna.md o pledoarie în favoarea interzicerii traseismului politic, fenomen pe care îl numeşte, însă, „proxenetism politic”. Aşteptarea editorialistului este ca una din primele iniţiative legislative ale viitorului preşedinte să fie cea cu privire la combaterea proxenetismului politic. Asta dacă acest peşedinte îşi va dori cu adevărat ca politica în Moldova să fie curată. Autorul face această pledoarie cu convingerea că în actuala campanie electorală jumătate din candidaţi, trei bărbaţi şi trei femei, nu au treabă cu campania electorală reală şi ar fi fost aruncaţi în cursă cu anumite scopuri. Comentariul său de editorialist este că va fi prima campanie în care cetăţenii vor vedea în toată splendoarea „cum se manifestă prostituatele politice, scoase în stradă şi impuse să facă trotuarul.” Efectele implicării acestora în campanie sunt greu de estimat, mai scrie Dumitru Spătaru: vor reuşi ei să deturneze scrutinul şi să schimonosească noţiunea „alegeri libere şi corecte”, să introducă derută în rîndurile alegătorilor? În schimb, cei care îşi doresc cu adevărat alegeri libere şi corecte, ar avea obligaţia să îndemne oameni să fie maximal de vigilenţi, să cîntărească bine înainte de a alege şi să voteze doar candidaţi reali, nu păpuşi politice, plasate cu anumit scop în aceste alegeri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

George Damian discută într-un comentariu de pe moldnova.eu rolul pe care trebuie să-l joace Maia Sandu în alegerile din 30 octombrie. Damian vorbeşte despre două roluri, ambele extrem de pozitive: pivot în relațiile externe care să asigure sprijinul necesar pentru a fi evitat falimentul Republicii Moldova; şi rolul unui președinte activ capabil să promoveze o agendă de reforme reale într-un ritm care să mențină administrația în stare de funcționare. Acest orizont de aşteptare a autorului vine din convingerea că Republica Moldova are în prezent două probleme – lipsa capacităţii de funcționare, de multe ori Republica Moldova fiind definită ca un stat eșuat sau aproape eșuat, şi nemulțumirea oamenilor, starea de revoltă surdă care tinde să se permanentizeze făcând și mai improbabilă capacitatea de funcționare a statului.

Cele două probleme majore pot fi rezolvate doar prin o epurare socială masivă din care vor răsări mugurii unei vieți noi, mult mai curate. E nevoie de abordări mesianice: promisiunea unei lumi noi, în care vinovații din trecut vor fi pedepsiți fără cruțare. Lui George Damian i se pare că dintre toți candidații la aceste alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar fi mai aproape de imaginea unui astfel de candidat, pentru că restul fie lasă impresia că vor să dea timpul înapoi cu viteză maximă și să re-creeze situația în care a existat o aparență de echilibru și stabilitate, fie - să dea timpul pe repede înainte și să ”ardă” cu o flacără purificatoare etapele reformelor necesare.

Jurnaliştii de la Mold-street.md s-au uitat cu mare atenţie pe rapoartele financiare ale candidaţilor şi au ajuns la următoarele constatări: lider incontestabil al acumulărilor de fonduri pentru campanie este democratul Marian Lupu. În bugetul său de campanie au intrat peste jumătate din fondurile ce s-au acumulat până acum în conturile celor 12 candidaţi: 15 milioane de lei din aproape 30 câte s-au declarat la CEC. Urmează, la mare distanţă, Dmitri Ciubaşenko, cu peste 4 milioane, apoi Mihai Ghimpu, cu 2,6 milioane. Rapoartele arată şi cine sunt principalii beneficiari: o treime din bani, m ai exact 8,9 milioane, au ajuns la holdingul media deţinut de Vlad Plahotniuc (Prime TV, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3). Cel mai m ult a plătit la holdingul lui Plahotniuc candidatul democrat, Marian Lupu, cca. 6,8 milioane. Alte 1,17 milioane au provenit din fondul electoral al Silviei Radu.

XS
SM
MD
LG