Linkuri accesibilitate

Mai multe organizații de presă critică guvernul de la Chișinău că l-a schimbat arbitrar pe șeful reprezentanței MIR în Moldova


ONG-urile califică propunerea de demitere a lui Ion Terguță drept o reacție de răspuns la criticile aduse de acesta actualei guvernări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

Mai multe organizați pentru libertatea presei au criticat o propunere neașteptată a Guvernului Filip de a-l înlocui pe directorul secției moldovene a televiziuni MIR, un post internațional care a fost creat de și pentru Comunitatea Statelor Independente. Ion Terguță directorul din ultimii șapte ani al MIR Moldova riscă să-și piardă funcția în urma unei decizii de guvern de săptămâna aceasta, dar decizia mai trebuie confirmată de Consiliul Director al MIR cu sediul la Moscova.

Republica Moldova fiind una din țările fondatoare a Companiei interstatale MIR, aceata are la Chișinău un birou de corespondenți, al cărui director este numit prin consens de autoritățile moldovene și de consiliul director al companiei transnaționale cu sediul în capitala Federaţiei Ruse.

La ultima ședință a cabinetului de miniștri, secretara generală a guvernului, Lilia Palii a anunțat propunerea de a-l demite pe actualul șef al reprezentanței din Chișinău, Ion Terguță, și de a-l numi în locul lui pe Valeriu Reniță, fost purtător de cuvânt al președintelui Vladimir Voronin. Lilia Palii a spus că propunerea ar fi fost agreată de administrația de la Moscova a companiei:

„Concomitent, se propune spre examinare președintelui și consiliului directorilor al Teleradio Companiei interstatale MIR, candidatura domnului Valeriu Reniță, la funcția de director al reprezentanței din Republica Moldova a Teleradio Companiei Interstatale MIR. Domnul Valeriu Reniță este un cunoscut jurnalist, cu o vastă experiență în domeniul jurnalisticii și inclusiv în domeniul managementului mass-media, rog aprobarea.”

Propunerea a fost susținută de aproape toți membrii cabinetului de miniștri, au votat împotrivă doar miniștrii liberali Corina Fusu, Anatol Șalaru și Valeriu Munteanu.

Decizia guvernului a fost urmată însă de o reacție a administrației Companiei interstatale MIR, care a precizat că nu i-a adresat guvernului moldovean nici o propunere privind destituirea directorului filialei de la Chişinău. Și Ion Terguță a scris pe pagina sa de Facebook că nu există vreo decizie despre demiterea sa din funcție. Jurnalistul a fost numit șef al biroului MIR TV Moldova în 2009, după ce, predecesorul său, Constantin Starîș, fusese retras de guvernul Filat.

Jurnalistul și comentatorul politic Anatolie Golea crede că era previzibilă decizia guvernului Filip, pentru că, spune el, este o decizie politică numirea directorului reprezentanței de la Chișinău a MIR TV:

„Cu certitudine, persoana în cauză este o persoană loială guvernării. Așa a fost pe timpul lui Lucinschi, când a fost numit Ion Mihailov, după aia a fost Constantin Starîș, pe timpul Partidului Comuniștilor, după care a venit domnul Terguță, numit de către guvernul Filat. Era de așteptat ca noua coaliție de guvernare să încerce să-și pună omul lor în această funcție.”

Mai multe organizații neguvernamentale de media cer guvernului să revină asupra deciziei din 12 octombrie.

Într-o declarație comună, ONG-urile califică propunerea de demitere a lui Ion Terguță din funcția de director al Companiei Teleradio MIR, drept „o reacție de răspuns la criticile jurnalistului la adresa actualei guvernări”. Compania Teleradio MIR emite non-stop în majoritatea țărilor din cadrul CSI și notează experții media, este important ca produsul reporterilor să fie unul care reflectă echidistant realitățile din Republica Moldova. Potrivit informațiilor făcute publice de reprezentanți ai Consiliului de directori ai MIR în 2011, în timpul unei vizite la Chișinău, postul TV este vizionat mai mult la Chişinău şi Bălţi, precum şi în regiunea de sud a ţării, în Autonomia Găgăuză.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG