Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: „Mă aștept la o prezență la vot destul de scăzută, fără intrigă prea mare în turul doi”


Campania electorală nu este una obișnuită, candidații sunt mai puțin de dreapta sau de stânga, pro- sau anti-europeni. Ei sunt, în primul și în primul rând, pro- sau anti-Plahotniuc, crede Armand Goșu, istoricul de la București și specialist în problemele spațiului post-sovietic. El a făcut această declarație după anunțul liderei PAS, Maia Sandu, care a spus că are cele mai mari şanse să îl învingă pe socialistul Igor Dodon. Iar liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, confirmă că formațiunea sa va sprijini la alegerile prezidențiale din 30 octombrie candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, „în interesul țării și al cetățenilor Republicii Moldova”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:33 0:00
Link direct

Armand Goșu: „Era foarte clar că Maia Sandu nu cedează, iar Năstase anunțase, în mai multe rânduri, că el cedează și că o va sprijini pe Maia Sandu. Nominalizarea candidatului unic din partea forțelor de dreapta ar fi trebuit să se producă la începutul lunii septembrie și nu acum, când suntem la mijlocul campaniei electorale, dar măcar mai salvează din această campanie electorală ultimele două săptămâni, practic, minim ce s-ar mai putea salva. Ce am avut până acum? Până acum am avut două campanii electorale, a lui Năstase și a Maiei Sandu pentru desemnarea unui candidat unic. Deci, cei doi, în loc să se poziționeze în contradictoriu față de principalii contracandidați, Dodon, Lupu, ei s-au poziționat în raport unul cu altul pentru a obține această nominalizare de candidat unic.”

Europa Liberă: Au promis de la începutul perioadei electorale că unul dintre ei se va retrage din cursă, odată ce va deveni limpede că șanse mai mare le are fie Maia Sandu, fie Andrei Năstase. Cât de mult solidarizează cele două segmente de electori? Credeți că simpatizanții lui Andrei Năstase automat trec la votanții Maiei Sandu?

Armand Goșu
Armand Goșu

Armand Goșu: „Nu cred. Nu cred lucrul acesta. Iar tensiunile, care s-au văzut limpede între cei doi, lipsa de comunicare între cei doi, atitudinea egoistă a celor doi candidați, mai degrabă, sugerează că există un potențial de fricțiuni care nu vor face ușoară trecerea alegătorilor, să spunem, ai lui Năstase la Maia Sandu. Totuși, rămân două săptămâni. Depinde destul de mult de atitudinea lui Năstase, a rețelei PPDA – să nu uităm, totuși, Năstase are un partid mult mai bine implantat în teritoriu – de a se mobiliza și de a face campanie pentru Maia Sandu. Acum problema este și PAS-ul doamnei Maia Sandu să vrea să facă campanie alături de partidul lui Năstase. Adică suntem aici într-o situație destul de ambiguă. Dar dacă cei doi nu se vor mobiliza, dacă cei doi nu vor împinge în plan secund toate aceste tensiuni din ultima perioadă, dacă nu vor învăța să colaboreze, șansele mari, foarte mari pe care le are Maia Sandu în acest moment, cel puțin teoretic, dacă adunăm 13% plus 13%, e 26%, aceasta înseamnă că ar sufla în ceafa lui Dodon pentru turul doi.”

Europa Liberă: Dar sunt voci care spun că desemnarea Maiei Sandu ar putea să îl propulseze pe Marian Lupu care deja se vede în turul doi.

Armand Goșu: „De aceasta și mi-e teamă. Cu Marian Lupu în turul doi, deja se pare că nu mai are intrigă turul al doilea pentru că și Marian Lupu, și Dodon sunt același profil, ambii foști comuniști, ambii crescuți politic sub pulpana domnului Voronin. E greu de crezut că ei vor reuși să transmită vreo emoție electoratului care va ieși la vot pro-Vest, pro-Est, pro-Plahotniuc, anti-Plahotniuc. Și mai există această percepție că și Lupu, și Dodon sunt candidații lui Plahotniuc. Deci, mă aștept la o prezență la vot destul de scăzută, fără intrigă prea mare în turul doi, cu ambii candidați în turul doi asupra cărora planează suspiciunea că sunt candidați pilotați de Plahotniuc.”

Europa Liberă: Pe moment domnul Andrei Năstase e considerat perdant? Sau, din contra, un gentilom?

Armand Goșu: „Nu știu ce va fi pe termen lung. Pe termen scurt sigur el este perdant pentru că el era mult mai vizibil. Eu sunt om care merg des prin Chișinău, vorbesc cu taximetriști, ies în afara Chișinăului, lumea știe cine e Andrei Năstase. Nu am avut același sentiment că este cunoscută foarte bine măcar ca nume, ca figură politică și Maia Sandu. Deci, înțeleg, discutând cu diverși sociologi acolo, că Năstase era pe un trend ascendent. Dacă ar fi intrat în turul doi, încă o lună, poate că șansele lui ar fi fost mai mari. Dar devine acum total nerelevantă această discuție. Doamna Maia Sandu sper din inimă că va fi sprijinită loial, activ de către cele două partide, PLDM și PPDA. Sper ca domnul Năstase să rămână în Chișinău, să participe, să se implice în campanie electorală. El are mult mai multă priză la oameni. În jurul lui, am văzut poze, film, în sate se adună imediat lumea, e o figură mult mai cunoscută. Și poate cu o mobilizare exemplară și a Chișinăului, și a provinciei, doamna Maia Sandu să izbutească să ajungă în turul doi. Repet: are un culoar extraordinar de favorabil. Nu trebuie să rateze această șansă pentru Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce comportament ar trebui să aibă acum și de acum încolo Maia Sandu?

Armand Goșu: „Să colaboreze cu PLDM, să colaboreze cu PPDA. Dacă nu colaborezi, nu ești om politic, nu încerci să construiești, să federezi, să aduni oameni în jurul tău, e greu să ajungi undeva foarte sus, decât dacă nu te pun niște băieți acolo, te plantează în vitrină, undeva. Și atunci suntem deja în alt film, în altă logică, ea, practic, nu ar fi un jucător politic autonom. Deci, în contextul acesta este o mare șansă pentru forțele democratice în al 11-lea ceas, dacă vreți, la 11.59, această mobilizare pentru desemnarea candidatului unic. Maia Sandu are cele mai mari șanse să intre în turul doi împreună cu Dodon. După turul întâi, sigur, va trebui, și din punct de vedere al tacticilor electorale, să mai aducă niște îmbunătățiri. Finala cu Dodon va fi grea, va fi foarte complicată, iar cine se așteaptă că în spatele Maiei Sandu se vor aduna toate forțele politice pro-Vest, pro-români, pro-democratice și nu știu cum, e ușor naiv. Și facem comparația cu Chișinăul, spre deosebire de Chișinău, Moldova nu are periferii ca să vină să voteze și să schimbe în turul doi dramatic rezultatul votului.”

Europa Liberă: Ceva mai devreme domnul Dodon zicea că i-ar fi plăcut să ajungă în turul doi cu Andrei Năstase. Și că anume Andrei Năstase ar fi meritat să fie candidatul de pe centru-dreapta.

Armand Goșu: „Nu, nu. O atacă clar pe Maia Sandu. Nu trebuie nici Andrei Năstase, nici apropiații lui nu trebuie să dea curs și să comenteze măcar aceste insinuări. E un joc împotriva Maiei Sandu pe care îmi doresc din tot sufletul ca nici Andrei Năstase, nici postul de televiziune Jurnal TV, nici prietenii domnului Năstase să nu-l facă.”

Europa Liberă: Maia Sandu se bucură de sprijin din exterior?

Armand Goșu: „Cancelariile europene, Washington, Moscova, București, Berlin, toți vor lucra cu președintele ales în mod democratic, în mod constituțional. Atât România, cât și Statele Unite, orice țară europeană, și nu doar țări europene vor respecta voința suverană a poporului Moldovei. Nu se pune problema ca vreun actor extern, fie și România, care e foarte apropiată, are legături foarte strânse cu Republica Moldova, să interfereze în campania electorală din Republica Moldova. Este exclus. Sau, cel puțin, teoretic e exclus așa ceva.”

Europa Liberă: Unii se întreabă, în eventualitatea dacă Maia Sandu ajunge în fotoliul prezidențial, va putea să discute pe picior de egalitate cu Vladimir Putin?

Armand Goșu: „Absolut. Am mare încredere în capacitățile politice de negociere ale doamnei Maia Sandu. Repet: este o șansă pentru Moldova. Eu pe Maia Sandu o cunosc de zece ani. E o nucă tare, dacă cineva își închipuie că, în spatele acestei făpturi fragile, se ascunde un om moale, se înșeală. E foarte-foarte tare. Maia Sandu, pentru această etapă istorică, pe care o traversează Republica Moldova ar fi un președinte extraordinar. Problema e cum o aduceți dumneavoastră, cetățenii Republicii Moldova, pe Maia Sandu în turul doi și apoi în turul final în lupta împotriva lui Dodon. Maia Sandu are uși, e clar, la FMI, la Banca Mondială unde a lucrat, le are deschise, în Europa. Ca imagine pentru Republica Moldova este extraordinar să vii cu o femeie în fostul spațiu sovietic, într-o fostă republică sovietică, să alegi o femeie președinte. Și o femeie educată în Statele Unite, o femeie care vorbește limbi străine, o femeie care crede în valorile lumi libere, lumii occidentale. Și care va începe lupta și cu oligarhia. Oricum, dacă Președinția nu va încăpea tot pe mâna clanului, a politicianului controlat de Plahotniuc, eu zic că este un bun început, un necesar început pentru a elibera țara din strânsoarea oligarhiei. Va fi un proces mai lung. Maia Sandu este foarte atentă la regulile juridice. Sigur nu va forța Constituția, sigur nu va forța legislația. Poate nu va fi atât de spectaculos, dar este un început. E o șansă extraordinară pentru Republica Moldova. Sper să nu o rateze.”

XS
SM
MD
LG