Linkuri accesibilitate

O nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Pavel Filip, din nou respinsă de Parlament

Opoziția parlamentară de stânga a eșuat astăzi într-o nouă tentativă de a răsturna printr-o moțiune de cenzură guvernul lui Pavel Filip. Spicherul Parlamentului, Andrian Candu, democrat ca și premierul, a refuzat să introducă subiectul moțiunii pe ordinea de zi a dezbaterilor de astăzi, făcându-i pe socialiști și comuniști să părăsească sala în semn de protest.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Majoritatea parlamentară apelează deja de două ori la acelaşi tertip pentru a nu permite dezbaterea în parlament a unor chestiuni ce ar dezavantaja-o. Prima data, trucul a fost folosit în ianuarie, când lipsa de cvorum nu i-a permis candidatului de atunci la funcţia de premier, Ion Sturza, avansat de şeful statului în contrasens cu voinţa grupurilor parlamentare ce au constituit ulterior majoritatea actuală, să-şi prezinte programul şi garnitura de guvernare în faţa plenului. Neprezentarea numărului necesar de deputaţi la acea şedinţă a fost interpretată atunci ca respingerea lui Sturza, iar majoritatea şi-a înaintat ulterior un propriu candidat, pe actualul premier, Pavel Filip.

Tot la lipsa de cvorum a apelat majoritatea şi la începutul acestei luni, când opoziţia depusese o moţiune de cenzură împotriva guvernului Filip provocată de transformarea în datorie de stat a banilor cheltuiți cu salvarea băncilor devalizate, transformare care a scandalizat opoziţia parlamentară. Şedinţa pentru examinarea acelei moţiuni a fost fixată pentru o zi de luni, în vădită grabă, iar opoziţia spune că şi cu încălcări regulamentare, majoritatea nu s-a prezentat la ea, motiv pentru care speakerul a declarat moţiunea ca fiind respinsă.

Astăzi, autorii acelei moţiuni au făcut încă o încercare să o introducă pe ordinea de zi, încercare eşuată însă din nou, motiv din care socialiştii şi comuniştii au apelat la boicot.

Iată cum şi-a motivat refuzul să supună votului subiectul speakerul Andrian Candu:

„Deasupra noastră e doar constituția şi există doar o instituţie care interpretează constituția. Dacă nu sunteţi de acord, mergeţi la Curtea Constituţională.”

Andrian Candu invocă, drept temei pentru această respingere, o hotărâre a Curţii Constituţionale din 2012, care ar fi spus că deputaţii pot lipsi de la astfel de şedinţe şi lipsa lor se poate considera motivată, pentru că ea e manifestare a unui protest politic.

De cealaltă parte, autorii moţiunii spun că, în virtutea acelei interpretări date de Curtea Constituţională, pot protesta astfel doar deputaţii din opoziţie, nu şi cei ai majorităţii, prin urmare, odată depusă, moţiunea trebuie să rămână pe agenda parlamentului până nu va fi dezbătută.

Vladimir Ţurcanu, unul dintre fruntaşii socialişti din parlament:

„Această hotărâre a CC spune foarte clar: acest protest politic poate fi manifestat de minoritate, adică opoziţie, împotriva unei decizii a majorităţii. Deci, este un instrument prevăzut doar pentru opoziţie, nu şi pentru majoritate.”

Socialiștii au contestat decizia guvernului de a transforma în datorie publică cele peste 13 miliarde livrate băncilor devalizate şi la Curtea Constituțională, dar aceasta nu a examinat deocamdată subiectul. Deşi şi-au pus şi ei semnăturile pe moţiunea care nu a ajuns să fie examinată în parlament, liberal-democraţii nu s-au alăturat astăzi boicotului colegilor lor socialişti şi comunişti, fapt prin care au asigurat cvorumul necesar parlamentului pentru a-şi continua activitatea, în ciuda plecării celor două grupuri parlamentare din sala.

XS
SM
MD
LG