Linkuri accesibilitate

Maia Laguta: „Cetățeanul de rând nu va putea să facă alegere adevărată cu toate manipulările puterii”


Un interviu electoral cu președinta Mișcării Salvgardare, candidată independentă, a zecea pe buletinele de vot de la prezidențialele de la 30 octombrie.

Slujesc poporului Republicii Moldova și sunt singura care o fac! Cu acest slogan a intrat în campanie Maia Laguta, care la scrutinul prezidențial din 30 octombrie ocupă poziția a 10-a în buletinul de vot. Am întrebat-o, mai întâi, ce șanse ar avea la aceste alegeri, dacă rezultatele participării ei la parlamentare arată că a acumulat sub 2.000 de voturi valabil exprimate (0.1%).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:11 0:00
Link direct

Maia Laguta: „Cetățeanul de rând, nepregătit, cu toate manipulările puterii, el nu va putea să își facă alegere adevărată, că absolut totul este manipulat. Și știu foarte precis, 100%, că totul se conduce dintr-un centru.”

Europa Liberă: Cât de multă putere va avea șeful statului, dacă va fi ales de către popor?

Maia Laguta: „Conform Constituției, președintele țării este garantul Constituției. N-a fost garant până acum, numai de aceea că a fost un președinte pe care îl aranjau partidele și el era influențat. Se înțelegeau cum și ce să facă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, ca președinta Mișcării Salvgardare, sunteți cunoscută pentru protestele pensionarilor. Câte dintre revendicările celor care s-au revoltat au fost soluționate de către administrația locală sau cea centrală? Ale dumneavoastră revendicări sunt luate în calcul de către guvernare?

Maia Laguta: „Nu toate. Nu toate.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vorbiți mult despre nedreptatea din Republica Moldova, criticați și guvernarea. Dar cu acești guvernanți urmează să conduceți o țară, în cazul când ajungeți în fotoliul de președinte. În ce condiții ați putea să conlucrați cu Parlamentul, cu guvernul, cu Primăria?

Maia Laguta: „Președintele țării, fiind garantul Constituției, va întoarce ca toate instituțiile de stat să lucreze conform legislației, fiecare funcționar public să își îndeplinească obligațiunile sale, că nimeni nu le îndeplinește, toți fac invers. Fiecare funcționar public a prefăcut locul lui de muncă în business. Și aceasta și este, dacă deschideți Codul Penal, articolul 324, alineatul 1, acolo e scris că neîndeplinirea în mod corespunzător a obligațiunilor sale sau tărăgănarea se califică ca corupere pasivă. Iată coruperea pasivă la noi e peste tot.”

Europa Liberă: Dacă veți fi președinte, cum schimbați această stare de lucruri?

Maia Laguta: „Am să fac primul apel către toți funcționarii de stat să își îndeplinească atribuțiile de serviciu. În caz contrar, vor fi pedepsiți. Cum? Prin ce modalitate? Președintele țării poate să adune în jurul său un activ din cetățeni activi. Prin acest activ din cetățeni președintele va avea directă relație cu toți oamenii. Da, va trebui de muncit zi și noapte. Anume președintele țării acum este în stare, împreună cu societatea civilă, împreună cu oamenii, să controleze fiecare instituție de stat cum ea funcționează.”

Europa Liberă: Maia Laguta i-a furat identitatea Maiei Sandu – au fost câteva titluri pe care le văzusem în presă. De ce a izbucnit așa-zisul război între candidați?

Maia Laguta: „Eu cred că acesta a fost scenariul după spatele meu, bine pregătit. Eu câteodată bănuiesc și cei care sunt împrejurul meu că cineva poate lucrează pentru altcineva, dar nu pentru mine. Nici în cap, mie nu mi-a fost nici în cap cu așa prostie, că numele, nici nu știu care la dânsa e simbolul. Eu nu știu, dar știu că dacă ea e partid, la dânsa cred că simbolul e partid. Simbolul partid o să fie. Și la dânsa scrie Maia Sandu, eu – Maia Laguta.”

Europa Liberă: Dar credeți că ați putea lua voturi de la contracandita Maia Sandu?

Maia Laguta: „Eu cred că ea are să-mi ia voturile. Eu posibil că am făcut o greșeală că am fost Maia. Acum, după ce s-a stârnit ceea ce s-a stârnit, eu cred că poate va fi invers.”

Europa Liberă: Maia Laguta a mai participat la alegeri, tot în calitate de candidat independent.

Maia Laguta: „Sigur. Știți că eu particip la toate alegerile. Aceasta nu înseamnă că eu nu trebuie să duc mesajul meu oamenilor, ca să se înmulțească mai mult. În campania aceasta electorală le-am adus la cunoștință cum se manipulează opinia publică, cum se fac sondajele de opinie, se desenează pentru anume acei candidați de care puterea are nevoie.”

Europa Liberă: Ce le răspundeți celor care spun că sunteți candidat-căpușă al guvernării?

Maia Laguta: „Nu am ce să răspund că aceasta e degeaba. Dacă aceasta a fost stârnit din start, bine gândit, că eu cu așa chestiuni și prostii nu m-am ocupat niciodată, aceasta ei joacă scenariile acestea, ei despre aceasta. Și ei stârnesc. De atâta nici nu răspund.”

Europa Liberă: Dacă nu ajungeți în turul doi, pe cine veți susține?

Maia Laguta: „Pe nimeni absolut. Și lumea știe. Pe nimeni. Eu sunt contra la toți. Ei 25 de ani tacit, în mod obraznic, conduc, dar nu conduc țara, folosesc puterea în interesele lor proprii. Și cred că lumea a înțeles aceasta, dar nu vede ieșirea. Nu vede de atâta că eu nu am bani, ca să duc o campanie de dimineața până seara, să fiu la canalele de televiziune, să vorbesc, să mă vadă. Și ei văd pe cine văd. Și lor le desenează procentele că, iată, aceștia sunt cei mai principali candidați, le bagă în cap și lumea ca niște iepuri se duc singuri în gura lupului. Se recurge la tehnologiile politice pentru bani foarte mulți.”

XS
SM
MD
LG