Linkuri accesibilitate

Germania vrea să limiteze „turismul social”


Germania va limita în viitor accesul imediat al unor unor cetăţeni ai Uniunii Europene la ajutoare şi indemnizaţii sociale. Noile reglementări au fost aprobate miercuri de cabinetul federal şi urmează să intre în vigoare, după ce vor fi votate în Parlament.

Noile reglementări prevăd ca persoanele cetăţeni ai UE care s-au stabilit în Germania, dar nu au muncit sau muncesc, să aibă dreptul de a solicita ajutoare sociale abia după cinci ani. În prezent, fiecare cetăţean UE cu domiciliul în Germania, poate să obţină indemnizaţii sociale din partea statului după o şedere de șase luni. Practic, asta înseamnă că acele categorii vizate de reglementarea proiectată urmăreşte stoparea aşa numitului „turism social”.

Potrivit statisticilor (citate în această primăvară de către televiziunea publică, ARD), în Germania se află peste 440.000 de cetăţeni europeni care primesc ajutoare de şomaj sau sociale. Astă primăvară s-a spus că cel mai numeros grup ar fi cel al românilor şi bulgarilor, fiind de aproximativ 130.000 de persona. Potrivit unor statistici recente (citate de ziarul berlinez „die tageszeitung” -taz), numărul românilor şi bulgarilor este de numai 127.000. Potrivit aceloraşi surse, grupa cea mai mare este reprezentată de cei 92.000 de cetăţeni din Polonia, urmată de 71. 000 de italieni, 70.000 de bulgari, 57.000 de români şi 46.000 de greci.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG