Linkuri accesibilitate

Silvia Radu. De la femeie de afaceri de succes la aspirații politice mari


Silvia Radu
Silvia Radu

Fosta preşedintă a companiei Gas Natural Fenosa spune că a acumulat suficientă experienţă pentru a face faţă celor mai complicate probleme în funcţia de şef de stat. Criticii ei consideră că această experienţă dimpotrivă constituie o vulnerabilitate, numele ei asociindu-se cu majorarea tarifelor.

Vârstă: 44 de ani

Funcţii deţinute: şefa secţiei relaţii internaţionale la Departamentul de stat de Energetică, Resurse Energetice şi Combustibil (1997-1999, pe atunci autoritatea de administrare a energeticii); secretar general, director corporativ, vicepreşedinte la reprezentanța din Republica Moldova a companiei Union Fenosa (1 mai 2000 - 8 aprilie 2008); preşedinte al Gas Natural Fenosa (8 aprilie 2008- 30 noiembrie 2015); preşedinte al Asociaţiei femeilor antreprenoare (2011-2015); preşedinte al Asociaţiei businesului european (2011-2015); consul onorific al Spaniei în Republica Moldova (2011-prezent).

Prezentată de o parte a presei drept unul dintre managerii de top din ţară, (cu un salariu lunar de circa 25 de mii de euro), Silvia Radu a decis în noiembrie 2015 să nu mai prelungească contractul de muncă, ci să se implice în politică. Intenţia „de a face politică mare” şi-a anunţat-o prima dată în 2009, într-un interviu pentru revista VIP Magazin.

În aparițiile recente a spus că a avut ideea, în iarna lui 2016, de a fonda un partid politic, dar intenția nu s-a materializat deocamdată, prezidențialele pot fi însă o bună platformă de promovare. „Eu cred că Republica Moldova are nevoie de forţe politice noi”, a menţionat ea, adăugând că majoritatea candidaților înscriși în cursa electorală sunt vulnerabili având în spate apartenența la partide ce s-au compromis în ultimii ani.

Dacă va fi aleasă şef al statului, Silvia Radu promite să fie un președinte apolitic, neșantajabil şi să-i implice pe cetăţeni în luarea deciziilor.

Unii jurnalişti şi contracandidați îi reproşează că a făcut avere pe seama cetățenilor de rând atunci când a condus compania monopolistă de furnizare a energiei electrice, iar acum ar pretinde că vrea să-i reprezinte.

Reproşurile la adresa sa au vizat mai ales cererile de majorare a tarifelor din ultimii ani, când ex-preşedinta Gas Natural Fenosa a solicitat creşteri de 60%, 80% sau 119%, motivând că importul energiei se face în dolari, iar odată cu devalorizarea leului se impuneau ajustări de preţuri, ajustări blocate de autorităţi prin varii metode. Tarifele ar fi scăzut ori eventual ar fi rămas la cote suportabile dacă nu s-ar fi produs faimoasa devalizare a din sistemul bancar, a spus Silvia Radu.

O altă argumentare a ei erau investițiile pe care grupul spaniol le-a făcut în reţelele din Republica Moldova. În timp ce cererile păreau rezonabile, presa a scris că Gas Natural Fenosa, ce controlează 70% din piaţă, înregistra profituri-record, iar rata de rentabilitate a fost „destul de atractivă” şi pentru companii energetice din România care luau în calcul preluarea afacerii.

Conducerea companiei a explicat că parte din profituri s-ar datora îmbunătățirii managementului şi optimizării cheltuielilor, inclusiv o eficiență energetică mai bună.

Cel mai bogat candidat

Potrivit portalului Ziarulnational.md, Silvia Radu este cel mai bogat pretendent la fotoliul prezidenţial. Ea a declarat la CEC că în ultimii doi ani a câştigat aproape 13,5 milioane de lei. Familia Radu deține 33 de hectare de vie în satul Fârlădeni, Hânceşti, şi un iaz (după cum a spus la postul de televiziune TVC 21, iazul însă nu a fost trecut în declaraţia pe venit depusă la Comisia Electorală Centrală); alte trei hectare de pământ arabil în Cimişlia şi un lot de contrucţii în Chişinău; o vilă şi trei apartamente în capitală; trei maşini; 185 de mii de euro în conturi; cote părţi la trei firme (Radu Agro şi Gate for Capital Limited, deţinute împreună cu soţul, Vergiliu, şi 10% din capitalul social de la Fresh&Green), precum şi hârtii de valoare la Banco Santander.

Firma Radu Agro deţine terenurile din Hânceşti şi se ocupă de creşterea şi comercializarea strugurilor, a scris „Ziarul de gardă”.

Fresh&Green, de asemenea, este o companie ce se ocupă de intermediere în afaceri şi de cultivarea produselor agricole. În această afacere îl are partener pe directorul postului de televiziune Pro TV Chişinău, Cătălin Giosan.

Gate for Capital Limited este o companie de consultanţă fondată în 2006, la Londra, de Silvia Radu, Valentin Vizant şi un om de afaceri din Madrid - Raul Carlos Rosales Araque. Cei doi deţineau iniţial câte 33% din acţiuni, Silvia Radu – 34%. Anterior director a fost Vizant. Din 8 august 2015 director este Radu, care a preluat de la partenerii de afaceri toate acţiunile.

Valentin Vizant, care îşi zice astăzi om de afaceri, este cunoscut pentru cariera pe care a făcut-o în perioada guvernării comuniste: a fost angajat la preşedinţie, după care a fost membru al Comisie Electorale Centrale (2003-2011), o perioadă şi secretar al CEC; a fost director general al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile (2005-2008); apoi director al Poştei Moldovei (2008-2009). La CEC şi în timpul alegerilor locale din 2003 a reprezentat Partidul Comuniştilor. În noiembrie 2014, Valentin Vizant a figurat numărul cinci pe lista condusă de Renato Usatâi şi a fost unul dintre cei mai mari donatori ai formaţiunii. Tot Vizant este naşul de cununie al ex-comunistului azi democratului Sergiu Sârbu.

"M-am asociat cu domnul Vizant pentru că dumnealui m-a invitat în Kazahstan pentru proiecte în domeniul energetic. Nu au mers aceste proiecte energetice și ne-am separat", a declarat fosta preşedintă a companiei Gas Natural Fenosa pentru RISE Moldova.

Soţul Silviei Radu, Vergiliu Radu, mai este și administratorul întreprinderii Frias Invest Group, fondată de spaniolul Frias Marcos, şi care se ocupă de imobiliare.

Iazul nedeclarat la CEC

Fiind întrebată la TVC 21 care sunt locurile preferate din ţară, Silvia Radu a răspuns: „Satul unde avem vie şi iaz, Fârlădeni”. (la minutul 1.00.30, interviu realizat în luna septembrie).

Peste o lună, Silvia Radu a declarat pentru Anticoruptie.md că nu are nicio legătură cu iazul din Fârlădeni, raionul Hânceşti.

„Terenurile noastre se învecinează cu iazul și noi am vrut să-l luăm în arendă, dar nu am avut nicio posibilitate”, a precizat ea, adăugând că soţul ei, Vergiliu Radu, a luat în arendă iazul din satul vecin, Ivanovca Nouă, raionul Cimișlia. În această localitate familia deține 3,3 hectare de terenuri agricole, declarate. „L-am luat în arendă pentru 25 de ani”, a recunoscut candidata la funcția de președinte. Datele de la Cadastru, la care face referire portalul Anticoruptie.md, arată însă că la 28 octombrie 2014, iazul din Ivanovca Nouă a fost dat în nu pentru 25, ci pentru 30 de ani. Tranzacția nu figurează în declarația de avere a Silviei Radu prezentată la Comisia Electorală Centrală.

Priorităţie viitorului preşedinte, în viziunea Silviei Radu

Silvia Radu a terminat trei facultăţi: Limbi străine (spaniolă-italiană) şi Dreptul la Universitatea de Stat şi Relaţiile Internaționale la Academia de Administraţie Publică de pe lângă Guvern şi o şcoală de business la Universitatea Navarra, din Barcelona, Spania.

Ea a povestit, la emisiunea AiShow de la TNT, că a ajuns întâmplător în domeniul energetic, la Departamentul de stat de Energetică, Resurse Energetice şi Combustibil, după ce a abandonat locul de muncă de la catedră din cauza salariului mic.

Silvia Radu consideră că actualii politicieni au divizat prea mult societatea, pe criterii geopolitice, etnice, al limbii vorbite etc., iată de ce îşi propune să fie apolitică şi independentă.

La conferinţa din 8 septembrie, când şi-a înaintat candidatura, pe de o parte, a spus că poporul va decide vectorul de dezvoltare al ţării şi că acum această chestiune nu este o prioritate, pe de altă parte, a menţionat că un preşedinte trebuie să dea tonul pe calea modernizării ţării şi că acesta „trebuie să fie o persoană cu viziuni pro-europene”.

Printre priorități a enumerat: iniţierea reformelor economice, investiţii în educaţie, depolitizarea instituţiilor statului şi transparență maximă la cheltuirea fondurilor publice.

În ultimii ani ea a apărut în presă în ipostaza de activist civic atât în educarea viitoarelor lidere, cât şi la preluarea standardelor europene odată cu negocierea şi semnarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

Asociaţia businessului european, pe care a condus-o din 2011 până în 2015, a promovat inclusiv Codul etic în afaceri pentru a combate corupţia şi pentru a atrage investitorii străini în ţară.

„Sunt sigură că prin Acordul de liber schimb cu UE, exporturile în UE se vor face mult mai uşor, fără bariere. Niciodată nu cred că vom închide exporturile către est. Este o piaţă foarte mare, o piaţă istorica, n-ar fi cazul să o închidem. Orice om de afaceri nu se uită la politică, el se uită doar la interesul afacerii sale” , declara ea în 2011 pentru Radio Europa Liberă.

Candidata independentă Silvia Radu nu crede că eventualele alegeri parlamentare anticipate ar fi un lucru bun pentru ţară, deoarece ar dăuna întâi de toate economiei.

Are sloganurile: Silvia Radu - preşedintele tău independent/ Independenţa contează

XS
SM
MD
LG