Linkuri accesibilitate

Mai multe documente referitoare la cazul lui Grigore Caramalac, găsite în casa lui Pântea în timpul perchezițiilor...

Fostul procuror general adjunct, Andrei Pântea, a fost reținut marți, 11 septembrie, de Procuratura Anticorupție pentru 72 de ore. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, Pântea este învinuit că în 2013 ar fi facilitat în mod intenționat transferarea dosarului așa zisului „hoț în lege” Grigore Caramalac la Moscova, unde învinuitul ulterior a fost achitat. Pântea este reținut după aproape trei ani de la acea decizie, și după un an de la demisia sa. Pe parcursul carierei sale, Pântea a fost parte a mai multor scandaluri, reputația sa fiind pusă sub semnul întrebării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Procurorii Anticorupție spun că reținerea a avut loc tocmai acum pentru că oamenii legii au reușit să acumuleze probele necesare, printre care mai multe documente referitoare la cazul lui Caramalac, găsite în casa lui Pântea în timpul perchezițiilor. Totodată, mai mulți martori au decis să facă mărturii potrivit cărora Pântea ar fi tranferat dosarul penal în gestiunea autorităților de la Moscova la indicații din exterior.

Despre transferul cazului lui Caramalac la Moscova, au scris pentru prima dată în 2014 jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Atunci, Andrei Pântea spunea că a făcut-o „la solicitarea Procuraturii Federației Ruse”, și pentru că urma să „expi­re ter­me­nu­lui de pre­scri­pţie”, aceasta ar fi fost singura cale pentru a obține o finalitate în dosar. Caramalac a fost însă achitat de instanța din Rusia fiind invocată „lipsa de com­po­nen­te­ ale infra­cţiunii”. Cu toate acestea, site-ul Interpolului anunță și astăzi ca Grigore Caramalac este în căutare internațională, iar presa a scris de mai multe ori că el s-ar afla la Moscova, prezentând poze și alte referințe.

Acesta nu este însă singurul scandal în care a fost implicat fostul procuror general adjunct Andrei Pântea. Numele lui a figurat în mai multe anchete de serviciu. În 2011 Pântea risca să fie demis după ce a acordat un interviu ziarului Timpul, când a fost acuzat că a divulgat informații din dosarul lui Eduard Baghirov. Presa a mai scris despre suspiciunile de corupție dar și despre legăturile fostului procuror cu lumea interlopă.

Anastasia Nani
Anastasia Nani

Despre asta a scris și Anastasia Nani, pentru portalul anticoruptie.md: „Despre relațiile lui Andrei Pântea cu lumea interlopă se vorbește de câțiva ani. Atât jurnaliștii de investigație, cât și fostul procuror Ion Diacov, care l-a avut pe Andrei Pântea subaltern, au scos la iveală detalii care au dat de bănuit. Jurnaliștii au scris încă acum doi ani despre dosarul Karamalak, încă pe când fostul procuror era în fruntea instituției. Să nu uităm și despre acele înregistrări audio în care Andrei Pântea ar fi discutat cu sportivul Ion Șoltoianu, condamnat pentru omorârea unei persoane. Rămâne să ne întrebăm de ce carul s-a mișcat din loc abia acum, deși fostul om al legii a plecat din sistem încă acum un an.”

Andrei Pântea a instrumentat dosarul lui Alexei Veretco, ucis în 2012 în Codrii Orheiului. În acel dosar, au fost învinuiți de omor mai mulți inculpați, printre care și Constantin Țuțu, actualul deputat din partea Partidului Democrat. Ulterior aceștia au fost scoși de sub urmărire penală, fiind acuzați de huliganism. Andrei Pântea s-a opus, fără succes însă, schimbării statutului inculpaților.

Potrivit portalului anticoruptie.md, Andrei Pântea a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general timp de cinci ani. După expirarea mandatului, Pântea a fost transferat în funcţia de procuror adjunct al municipiului Chişinău. Acum procurorul Pântea se află în izolatorul CNA. Nici Pântea, și nici avocații acestuia nu au reacționat deocamdată la acuzațiile aduse de procurori.

XS
SM
MD
LG