Linkuri accesibilitate

„Dacă obișnuim oamenii să consume cultură, hrană spirituală, atunci aceste evenimente întodeauna își găsesc nișa lor, publicul lor”


TIFF la Chișinău.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Cel mai mare festival de film din România, Transylvania International Film Festival - TIFF, a ajuns pentru prima dată și la Chișinău. Timp de patru zile, mai multe filme românești, braziliene, spaniole și norvegiene au fost proiectate la cinematograful Odeon, unde publicul a avut și prilejul să discute cu regizorii și actorii români. TIFF este organizat în România de 15 ani, timp în care a reușit să adune anual sute de producții din zeci de țări, și un public de mii de oameni. Organizatorii speră că acesta să devină o tradiție și la Chișinău.

Festivalurile de film nu sunt o noutate pentru publicul din Republica Moldova. După Cronograf, care aduce din 2001 filme documentare la Chișinău, sau Anim'est - festivalul filmelor de animație, acest an a fost marcat de lansarea a două noi festivaluri.

Mai întâi, la Cahul, Moldox - cu filme documentare, iar acum TIFF, care aduce la Chișinău filme de alternativă, de ficțiune. Iată ce spun cei care au ajuns la Odeon duminică, ultima zi de proiecţii în cadrul festivalului:

Irina: „Am așteptat TIFF cu nerăbdare, am colegi care au fost la toate filmele. Știam de TIFF în România și sunt bucuroasă că s-a întâmplat și la noi. Aș vrea să se întâmple în fiecare an și să nu fie doar o încercare care să se termine cu această ediție. Înțeleg că nu au fost sălile pline, dar pe de altă parte cu cât se vor organiza asemenea evenimente, oamenii vor prinde gustul și vor veni mai des.”

Tatiana Colțun: „Astfel de evenimente ar trebui popularizate. Chiar avem nevoie ca de aer de astfel de evenimente, ca să vedem ce se mai produce.”

Olga Anghelici: „Un festival foarte fain. Am fost practic la toate filmele, și am rămas entuziasmată, mai ales de filmul spaniol. Eu mă simt bine, chiar dacă veneam uneori singură și stăteam până târziu, dar a meritat.”

Nicolae Constantin Tănase
Nicolae Constantin Tănase

Printre regizorii români ajunși la Chișinău este și Nicolae Constantin Tănase. Tânărul regizor a ales să vină cu filmul „Lumea e a mea”, o peliculă ce creionează drama unei generații prezentată prin păţaniile unei adolescente pe nume Larisa. Tânăra, elevă în Constanța, nu ezită prea mult atunci cînd pune în balanţă lucruri incompatibile – să obţină admirația celor din jur pe căi reprobabile ori să fie fata cuminte, docilă, care se conformează cu nedreptăţile de acasă şi de la şcoală.

Tot ce și-a dorit de la acest film, spune regizorul Nicolae Constantin Tănase, este să vorbească despre o lume a adolescenților în care provocările de multe ori îi doboară:

„Ne este foarte simplu să judecăm fete ca Larisa. Noi în fiecare zi întâlnim fete ca Larisa, și le judecăm, fără să știm neapărat ce este în spate. Am vrut să fac un film pentru copii, care să arate realitatea lor. Sunt niște povești nespuse. Nu cred că am încercat să arăt cu degetul că este vina cuiva, sau aveți grijă să nu deveniți așa. Faptul că am arătat ce se întâmplă în culisele acelei lumi, este destul ca fiecare să pornească un proces de gândire.”

Festivalul TIFF a ajuns la Chișinău datorită implicării din partea Asociației AltFilm, fondată de producătorul Dumitru Marian.

Europa Liberă: Cum a ajuns TIFF la Chișinău?

Dumitru Marian: „În 2008, când am fondat Asociația AltFilm, ne-am pus drept scop să dezvoltăm cinematografia moldovenească. Ne-am axat în primul rând pe dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea capacităților tinerilor cineaști. Alt punct din statutul nostru era să-i ajutăm să-și producă filmele, și la un moment dat ne-am dat seama că ceea ce ne lipsește nouă este accesul la filmele bune. Atunci am decis să ne implicăm mai mult pe partea de lobby, pe crearea de condiții, ca acești cineaști să se dezvolte. În felul acesta am decis să aducem la Chișinău filme bune, am decis să creăm condițiile pentru dezvoltarea lor, și așa s-a născut colaborarea cu Anim'est. Și la fel și cu TIFF, de foarte mult timp am vrut să-l aducem la noi. Dar niciodată nu erau finanțe, posibilități, din păcate acesta [Odeon] este unicul cinematograf care ne-a mai rămas în principiu, și mai este de lucru la proiecție, la confortul oamenilor din sală, și respectiv eu tot timpul aveam o temere - că o să aducem filme bune, și din cauza că nu sunt condiții normale, festivalul nu va fi perceput ca lumea. Anul acesta am decis să o facem, pentru că ne-am dat seama că dacă o mai întindem mult, și dacă mai ezităm s-ar putea să nu o mai facem niciodată.”

Europa Liberă: Cu ce vine diferit TIFF față de celelalte festivaluri?

Dumitru Marian: „În primul rând Cronograf este un festival vechi, cu tradiție și el își face treaba, pentru că stimulează producătorii de film documentar, și respectv asta este nișa acoperită de Cronograf. Cred că pentru dezvoltarea cineaștilor este nevoie și de un festival de ficțiune. În opinia mea, evenimentele culturale niciodată nu pot fi prea multe. Dacă obișnuim oamenii să consume cultură, hrană spirituală, atunci aceste evenimente întodeauna își găsesc nișa lor, publicul lor. Astfel, cu cât mai multe filme sau evenimente sunt, cu atât mai ușor formezi gustul publicului pentru filme, și să creezi un fel de descernământ a oamenilor, ca să poată să decidă ce înseamnă un film bun, ce înseamnă un film prost. Acum, dacă mă întrebați pe mine, sunt puține festivaluri, filme de artă. În Chișinău există o populație destul de mare, și există loc pentru mai multe festivaluri.”

Europa Liberă: TIFF în România a ajuns să fie cel mai mare festival de film, care sunt planurile pentru Republica Moldova?

Dumitru Marian: „Planurile sunt exact ca și în România. Normal că atunci când începi un eveniment, când crezi într-o idee, primul gând este să ajungi cât mai mare posibil. Având reperul de la Cluj, știind dimensiunile festivalului de acolo, normal că asta este ținta noastră. Dar pentru asta avem nevoie de susținerea administrației orașului, a conducătorilor, adică a Ministerului Culturii, a tuturor celor care decid în domeniul culturii, și doi - avem foarte multă nevoie de susținerea publicului, de susținerea oamenilor care în principiu sunt beneficiarii acestui festival. Eu cred că noi o să reușim toți împreună.”

Europa Liberă: Când vedem și mai multe filme moldovenești la astfel de festivaluri?

Dumitru Marian: „Într-un final, eu cred că aceste festivaluri, sau filmele văzute de oameni, educă inclusiv cineaștii. Și la un moment dat, așa cum s-a întâmplat cu Cronograf, pentru că la început Cronograf în principiu avea același scop de a dezvolta capacitățile cineaștilor din Republica Moldova, în ultimii ani, festivalul deja a ajuns să aibă un fel de flux constant, ba chiar care crește, de lucrări din Moldova. Iar în timp, asta va oferi nu doar cantitate dar și calitate.”

După prima ediţie organizatorii nu renunţă la ambiţia de a aduce festivalul din TIFF la Chișinău în toată splendoarea.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG