Linkuri accesibilitate

Bulgaria și candidații la președinție


Țețka Țaceva, președinta Parlamentului
Țețka Țaceva, președinta Parlamentului

Campania pentru alegerile prezidențiale a început cu 21 de candidați.

Campania pentru alegerile prezidențiale a început cu 21 de candidați din care cel mult patru au șanse reale.

În poziția de favorit în sondaje, chiar înainte de a fi anunțat numele acestuia, a apărut candidatul partidului GHERB. Analiștii au fost surprinși de alegerea personală a primului ministru și lider incontestabil al GHERB, Boiko Borisov, președinta Parlamentului Țețka Țaceva. Surpriza se datorează faptului că Parlamentul este instituția cu cel mai scăzut grad de încredere, numai 8%. Răspunzând criticilor, Borisov a recunoscut că primarița Sofiei, Iordanka Fandăkova, ar fi putut fără probleme câștiga alegerile la primul tur, dar el are nevoie ea acolo unde este. A reieșit că președinta Parlamentului poate fi înlocuită fără probleme.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Premierul a anunțat că după cinci ani el va fi candidatul GHERB la președinție. Acum însă nu-și poate permite să lase țara în haos. Borisov a mai spus că a sosit timpul ca națiunea să aibă o mamă. Reacția nu s-a lăsat așteptată – d-na Țaceva a devenit candidatul decorat cu cel mai mare număr de bancuri și caricaturi în rețelele sociale.

Într-un mod la fel de surprinzător, Partidul socialist, fost comunist, a lansat candidatura generalului Rumen Radev, până mai ieri comandant al aviației militare. În acest mod principala formațiune în tabăra opoziției încearcă să atragă voturi din zona de centru-dreapta a scenei politice.

Generalul, cu o serie de specializări în universități militare americane, s-a declarat împotrivă acordurilor comerciale între Uniunea Europeană și SUA. Poziția sa fața de Rusia este, să zicem, pozitivă. El consideră că nu poate exista o Europă puternică fără Rusia și că integrarea europeană nu înseamnă neapărat și rusofobie.

Concurenți ai generalului în partea stângă a scenei politice sunt ex-ministrul de externe Ivailo Kalfin, liderul „Mișcării 21”, Tatiana Donceva, și ex-premierul Plamen Oreșearski, în calitatea de independent.

Partidul turc, care într-un mod tradițional înclina balanța spre o anume formațiune în schimbul participării la guvernare, nu a lansat un candidat propriu.

Pentru prima dată naționaliștii moderați și ultranaționaliștii din „Ataka” au sprijint un singur candidat: liderul partidului VMRO, Alexandar Karakacianov.

Candidatul Blocului reformator, dreapta tradițională, este Traicio Traikov - fost ministru al economiei în primul guvern Borisov.

Socilogii prognozează un sigur tur doi cu participarea lui Țețka Țaceva și, cel mai probabil, a generalului Radev.

Previous Next

XS
SM
MD
LG