Linkuri accesibilitate

Formațiunea politică Visul Georgian câștigă alegerile generale de sâmbătă din Georgia


Rezultatul final al alegerilor din Georgia și componența parlamentului ar putea fi cunoscute numai în noiembrie

Potrivit primelor rezultate parțiale, alegerile generale din Georgia de sâmbătă au fost câștigate de blocul partidului de guvernîmânt „Visul Georgian – Georgia Democratică”. O coaliție de șase partide, condusă de Visul Georgian, partidul care a învins în 2012 formațiunea politică a președintelui Mihail Saakașvili, Mișcarea Națională Unită.

După numărarea a peste 60% din voturi, Comisia Electorală central a anunțat că partidul Visul Georgian, fondat de miliardarul Bidzina Ivanishvili, a obținut 49,9%din voturi. Pe al doilea loc s-a clasat partidul de opoziție „ Mișcarea Națională Unită” al fostului președinte Mihail Saakașvili, cu 26,7% din voturi.

Președintel georgian ,Giorgi Margvelashvili, 8 octombrie 2016
Președintel georgian ,Giorgi Margvelashvili, 8 octombrie 2016

Sondajele de opinie efectuate la ieșirea de urne s-au dovedit foarte puțin fiabile: pe de o parte, au dat rezultate pentru diveresele partide care difereau cu peste 10% . De exemplu, Mișcarea Națională Unită a fost cotată cu 19,5% din voturi de un sondaj și cu 32,74% din voturi de altul.

În al doilea rând, au prognozat intrarea în Parlament a unor partide mai mici cum ar fi Alianța Patrioților (pro-ruși). Comisia Electorală Centrală anunță însă că nici un alt partid nu a depășit pentru moment pragul necesar de 5%.

Participarea la vot este estimată la 52%.

Visul Georgian și-a proclamat deja victoria ceea ce a determinat partidele de opoziție să vorbească de „un vot furat”.

În Parlamentul cu 150 de locuri, 73 de deputați sunt aleși direct – o cursă în care sunt favoriți candidații partidului de guvernământ.

Restul de 77 de locuri se împart proporțional între partidele care trec pragul de 5% din voturi. Din acest motiv, rezultatele finanle și poderea reală a partidelor în Parlament ar putea fi cunoscute numai luna viitoare.

Este puțin probabil ca aceste alegeri să schimbe prioritățile declarate ale politicii externe georgiene: integrarea în NATO și în Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG