Linkuri accesibilitate

Este puțin probabil ca acest scrutin să schimbe prioritățile declarate ale politicii externe georgiene: integrarea în NATO și în Uniunea Europeană.

În Georgia au loc alegeri generale care ar putea aduce între trei și cinci partide în parlament, fără a schimba majoritatea care aparține acum partidului de guvernământ, Visul Georgian – Georgia Democratică. O coaliție de șase partide, condusă de Visul Georgian, partidul care a învins în 2012 formațiunea politică a președintelui Mihail Saakașvili, Mișcarea Națională Unită.

În ajunul alegerilor, o treime dintre alegători declarau că nu știu cu cine vor vota. Una din explicațiile acestei cote substanțiale de nehotărîți este că în cursa electorală s-au înscris 27 de partide și 6 blocuri electorale. Ultimele sondaje de opinie plasează Visul Goergian pe primul loc, cu 33% - 42% din intențiile de vot, urmată de Mișcarea Națională Unită cu 13-16% din voturi.

În Georgia au loc alegeri parlamentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

În Parlamentul cu 150 de locuri, 73 de deputați sunt aleși direct – o cursă în care sunt favoriți candidații partidului de guvernământ.

Restul de 77 de locuri se împart proporțional între partidele care trec pragul de 5% din voturi. Este puțin probabil ca aceste alegeri să schimbe prioritățile declarate ale politicii externe georgiene: integrarea în NATO și în Uniunea Europeană.

Miercuri, ambasadorii UE au aprobat în principiu liberalizarea regimului de vize pentru georgieni dar negocierilor nu vor începe înainte ca Parlamentul European și Comisia Europeană să ajungă la un compromis legat de mecanismul prin care pot fi anulate deciziile de a elimina vizele pentru cetățenii din țări din afara UE.

XS
SM
MD
LG