Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american John Kerry a cerut anchetarea crimelor de război comise la Alep, în Siria...


Jean-Marc Ayrault și Kohn Kerry la conferința de presă de la departamentul de stat american, Washington, 7 october 2016

...în timpul atacurilor trupelor siriene susținute de aviația rusă.

Sunt cele mai dure remarci făcute de Kerry până acum în legătură cu luptele de la Alep și implicarea militară a Rusiei.

„Rusia și regimul sirian trebuie să explice lumii întregi de ce continuă să lovească spitale și centre medicale, femei și copii” a spus Kerry la o conferință de presă comună cu ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault.

Este puțin probabil ca acest apel să ducă la un rezultat concret, ținând cont de implicațiile geo-politice al unei astfel de anchete.

Între timp, Consiliul de securitate ONU urmează să dezbată și să voteze două rezoluții privind criza din Siria, una înaintată de Rusia și una de Franța.

Se așteptată însă ca această „confruntare” a rezoluțiilor să ducă la un blocaj.

Rezoluția franceză, care va fi dezbătută prima, cere sistarea bombardamentelor lansate de trupele siriene si aviația rusă la Alep și învinovățește Rusia pentru numărul mare de victime civile.

Dar Moscova a anunțat deja că se va opune prin veto, pentru că rezoluția franceză cere retragerea unilaterală a trupelor siriene, fără a opri ofensiva gherilelor rebele din oraș, iar acesta este „un șantaj politic”, a spus ministrul adjunct de externe al Rusiei Serghei Riabkov.

Rezoluția Rusiei cere aplicarea acordului de încetare a focului negociat la începutul lui septembrie cu Statele Unite.

Statele Unite și aliații săi se vor opune însă rezoluției rusești pentru că ar încerca să deturneze atenția de la drama umanitară din Alep, a anunțat ambasadorul britanic la Națiunile Unite.

XS
SM
MD
LG