Linkuri accesibilitate

Populația poate fi frustrată de rezultatele guvernului pro-european (ministrul moldovean al apărării pentru Stiripesure.ro)


Romania, Romanian newspapers

Unde se plasează în clipa de față pârghiile de putere din România (22)

După vizita făcută în România, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, a acordat un interviu site-ului Stiripesurse.ro. Șalaru reafirmă hotărârea guvernului de a merge pe drumul european și spune că nu crede într-o victorie a lui Igor Dodon la prezidențiale. Admite că populația poate fi frustrată de rezultatele guvernului pro-european, mai ales din pricina furtunului miliardului de dolari din sistemul bancar, dar speră că adevărul va ieși la iveală: ”furtul miliardului a fost o operațiune la care cercuri din Moscova au participat”, spune domnia sa. Jurnaliștii români îi cer opinia despre declarația ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Serghei Gubarev a susținut că ”retragerea trupelor rusești din Transnistria nu se poate face pentru că este război în Ucraina”. ”Le promit partenerilor noștri din Federația Rusă că dacă doresc cu adevărat să plece, eu pot demara negocieri cu prietenii ucrainieni și să le creăm un culoar verde, sub supravegherea OSCE și ONU” a fost răspunsul lui Anatol Șalaru, consemnat de stiripesurse.ro.

În „Evenimentul zilei”, Iulian Chifu trece în revistă posibilele evoluții în cazul în care candidatul socialist Igor Dodon ar ajunge președinte. Analistul susține că și Dodon, și echipa lui sunt imprevizibili. Un Dodon președinte ar intra în război cu publicul și cetățenii, cu majoritatea și Guvernul, dând ”declarații sforăitoare” în care ar înjura România, ar cere federalizare cu regiunea separatistă nistreană și ar redirecționa comerțul și afacerile spre Uniunea Euro-asiatică și Rusia. Dodon ar putea, de asemenea, să preia integral frâiele puterii, dar ar intra în dispute constituționale, pe care le-ar pierde. În schimb, ele i-ar putea promova partidul în perspectiva alegerilor generale. ”O variantă intermediară ar fi un Igor Dodon înclinat spre compromisuri, care ajunge Președinte dar își pierde partidul”. Toate aceste scenarii ar putea fi de prisos dacă partidele pro-europene s-ar fi hotărât să prezinte un singur candidat la președinție. Acum e cam târziu, în timpul rămas ”e aproape imposibil să se facă transferul de imagine și voturi între diferitele componente ale pieții politice”. O necunoscută rămâne și atitudinea guvernului, în cazul alegerii lui Igor Dodon. Dacă nu se fac reformele urgente, ”Republica Moldova e în corzi. Pierde credibilitate internațională, finanțări” și guvernul va cădea repede. Dacă se fac - e vorba de legea pensiilor, prețul real la produsele energetice, reducerile de personal din administrație – ”în luna martie lumea iese în stradă”. Da, (reformele) sunt obligatorii, mai scrie Iulian Chifu, dar speranța de viață a unui guvern reformist e întotdeauna limitată”.

Într-o analiză din săptămânalul 22, Alexandru Lăzescu se întreabă unde se plasează, în clipa de față, pârghiile de putere din România și ”dacă ele sunt la vedere sau sunt oculte”.

La partide? Hotarât, nu. La Cotroceni? Părerile sunt împărțite. Unii consideră că președintele Klaus Iohannis are un rol mai mult decorativ, alții au observat deja că ultimele declarații îl arată mai degrabă ca stăpânind bine pârghiile de putere de care dispune. O altă ipoteză: totul e de fapt manevrat de serviciilor secrete. În opinia lui Lăzescu, acest gen de neclaritate consumă prea multă energie, în timp ce se acordă prea puțină atenție altor probleme. De pildă, situației geopolitice: Brexit și riscul ca România să se afle ” din nou într-un spațiu incert între un nucleu european dur, consolidat în jurul Germaniei, și o Rusie agresivă și revanșardă”.

XS
SM
MD
LG