Linkuri accesibilitate

Președintele Columbiei Juan Manuel Santos este laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe 2016


Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, ,New York, 21 septembrie 2016

Columbienii au respins însă prin referendum acordul de pace încheiat de Santos cu gherilele FARC.

Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, este laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe 2016 pentru eforturile de a pune capăt războiului civil de 50 de ani din țara sa.

Comitetul Nobel de la Oslo a declarat că președintele Santos „a negociat acordul de pace cu gherilele FARC și a militat mereu pentru instaurarea păcii”.

Juan Manuel Santos s-a declarat „onorat”, adăugând că acceptă premiul în numele poporului columbian. Mai mult, el a precizat că premiul Nobel va juca un rol „important” în eforturile de a continua procesul de pace. Inițial, președintele Columbiei și liderii FARC se numărau printre favoriții pentru a câștiga Premiul Nobel pentru pace. Pe 2 octombrie însă, într-un referendum, columbienii au respins cu 52% din voturi acordul semnat de conducerea de la Bogota cu rebelii marxiști din milițiile FARC. Mulți alegători consideră că înțelegerea este prea îngăduitoare față de rebeli. Războiul civil din Columbia a început în 1962 ca o revoltă a țăranilor și a făcut în cei peste 50 de ani, cât a durat, peste 220 de mii de victime. Milioane de persoane au fost obligate să se refugieze.

În aceste condiții, anunțul de vineri vine ca o surpriză, deși unul din membrii comitelui Nobel a afirmat că la referendum columbienii nu au respins pacea, ci condițiile din acordul de pace.

Premiul nu-l menționează pe liderul gherilelor FARC, Rodrigo Londono, cel care a semnat acordul cu președintele Santos, dar în declarația Comitetului Nobel gherilele sunt îndemnate să respecte acordul și să negocieze un compromis.

Premiul Nobel pentru Pace, în valoare de aproape un milion de dolari, va fi decernat la Oslo la 10 decembrie.

XS
SM
MD
LG