Linkuri accesibilitate

Festivalul Tulburel: „E din popor. Nu-i acru, e dulce, așa cum e o zi de toamnă”


Astăzi începe o nouă ediție a festivalului vinurilor tinere Tulburel. Festivalul se desfășoară la Centrul Moldexpo, un loc mai puțin prestigios decât Piața Marii Adunări Naționale unde s-a ținut cu o săptămână în urmă festivitățile de Ziua Vinului. Dar tulburelul se infiltrase în cantități mari și acolo, declanșând un val de critici împotriva organizatorilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Cabernet Sauvignon, Muscat, Chardonnay, în timp ce producătorii au împărțit tulburelul după soiurile de struguri, vizitatorii l-au ales mai degrabă după gust: dulce sau acru. Mulți au făcut popas în faţa tejghelelor cu licoarea lui Bachus, după care au trecut pe la cele cu mâncăruri tradiționale, pregătite de bucătari chiar în fața vizitatorilor. Stau de vorbă cu două femei, care îmi spun că nu au ratat nici una din cele patru ediții ale festivalului:

„Am fost și anul trecut, și în acest an ne-am oprit să luăm tulburel din Cojușna. Și cel alb, și roșu e bun, dulcișor, după suflet.

Europa Liberă: E popular tulburelul, oamenii de ce îl caută?

„E din popor. Nu-i acru, e dulce, așa cum e o zi de toamnă. Ne place foarte mult toamna, când ne ducem la țară și se petrece procesul acesta, de tras la teasc. Venim aici și ne amintim cum făceau vinul părinții noștri, dulce așa.”

De la festival nu a lipsit nici vinul îmbuteliat. În pahare s-a turnat însă mai mult tulburel. Alina Junca, reprezentanta unei vinării spune că interesul pentru tulburel este mare pentru că iubitorii de această licoare nu-l pot găsi mai apoi la sticlă, în magazin:

„Toți întreabă tulburelul, ei vor să probeze deja vinul de anul acesta, ceva proaspăt. Ceea ce-i de anul trecut se găsește în magazine. Vizitatorilor le propunem Fetească Albă, care e demidulce și unul sec, care deja e format spre vin.”

Reprezentantul unei alte companii vinicole, Vladimir Ceban îmi spune că asemenea evenimente, unde se adună multă lume, sunt necesare pentru vinificatori, pentru că au ocazia să-și facă cunoscută producția:

„Poate oricine să guste și să vadă cum este fiecare vin. Vinurile acestea sunt făcute din plantațiile din zona de sud, Valul lui Traian, regiunea Leova.”

Festivalul Tulburel se petrece la o săptămână distanță de la cunoscuta Ziua Națională a Vinului. Și acolo nu a lipsit tulburelul, ceea ce a nemulțumit pe unii vizitatori dar și vinificatori, care insistă că această băutură este doar un vin în proces de devenire. Totuși, crede vinificatorul Ion Luca, ambele evenimente au potențial de a forma o cultură a consumului de vin:

„Vinurile noastre se fac din același tulburel, care este tot atât de calitativ ca și vinurile, doar că este pentru unii interesant, când este un pic mai dulce, când este în proces. Noi încă nu avem cultura tulburelului, aș spune eu. În multe state vitivinicole, oamenii merg la vinării în timpul când vinurile fermentează și-și iau pentru familie 5-10 litri de tulburel. La noi, din păcate, asta se asociază cu ceva foarte negativ și asta este o mare problemă. Dar tulburelul este ceea ce urmează să fie vinul nostru de calitate și nu este nicidecum un produs de o calitate inferioară.”

Festivalul își așteaptă vizitatorii până duminică, 9 octombrie. Ca la fiecare ediție, pe lângă vin și bucate tradiționale, pot fi găsite aici obiecte de artizanat din lemn, ceramică și articole textile în stil național.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG